Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Η Αλμωπία γιορτάζει την Αγία Νεομάρτυρα Χρυσή (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου 

Κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, η Αλμωπία γιορτάζει με λαμπρότητα την Αγία Νεομάρτυρα Χρυσή, η οποία γεννήθηκε στην τότε Σλάτενα, χωριό το οποίο είναι η σημερινή κοινότητα της Χρυσής.


Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του.  Αλλά η Χρυσή σθεναρά αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει, παρά τις εκκλήσεις τις οικογένειάς της.


Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου 1795 μ.Χ., η Αγία Χρυσή κατακρεουργήθηκε και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις ιερές εικόνες, η Αγία Χρυσή αγιογραφείται με την παραδοσιακή φορεσιά. Η Αγία Χρυσή αποτελεί για όλη την Αλμωπία, την Μακεδονία και την Ελλάδα, υπόδειγμα ήθους και γενναιότητας. Η φράση με την οποία ξεκινάει το απολυτίκιο ‘«Αλμωπίας απάσης το εγκαλώπισμα…» συνοψίζει την σπουδαιότητα του πνεύματός της. 


Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κόσμος από όλη την Ελλάδα επισκέπτεται το χωριό όπου μαρτύρησε η Αγία Χρυσή. Όπως σημειώνει στο βιβλίο του για την Αγία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ: «Μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο οι άγιοι δεν έχουν πατρίδα. Ανήκουν σ’ όλους τους πιστούς και αγιάζουν το ίδιο όλους τους ανθρώπους. Ο φυλετισμός είναι αίρεση και η Εκκλησία τον έχει καταδικάσει. ‘’Τα πάντα και εν πάσι Χριστός’’. Οι άγιοι ανήκουν στην Εκκλησία των ‘’πρωτοτόκων’’ στον ουρανό και έχουν τη μέριμνα και τη φροντίδα όλου του κόσμου ανεξαρτήτως φυλής και γλώσσας. Είναι κοινό κτήμα όλης της οικουμένης».


Η χάρη της Αγίας Χρυσής να προστατεύει την Αλμωπία και όλο τον κόσμο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365