Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Θ. Τζάκρη: Παράνοια το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Έδεσσας

Δελτίο Τύπου
Επισκέψεις Θεοδώρας Τζάκρη και Παύλου Πολάκη στα νοσοκομεία της Πέλλας και ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Έδεσσα.

Επισκέψεις στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, συναντήσεις εργασίας με τους διοικητές, τους διευθυντές των κλινικών και εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, καθώς και με τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά και ανοιχτή εκδήλωση στην Έδεσσα περιέλαβε το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη στην Πέλλα, χθες, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.
 
Η βουλευτής Πέλλας κ. Τζάκρη και ο πρ. Υπουργός επισκέφθηκαν αρχικά το νοσοκομείο Γιαννιτσών όπου πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας με τον διοικητή, τους διευθυντές όλων των κλινικών και τους εργαζόμενους σε αυτές και ενημερώθηκαν για την κατάσταση του νοσοκομείου, τις ανάγκες που έχουν προκύψει, αλλά και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που εν μέσω πανδημίας έχουν πολλαπλασιαστεί.
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη και ο κ. Πολάκης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Εκεί συναντήθηκαν με τον διοικητή και με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, ενώ συνομίλησαν με εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ενημερώθηκαν για την τραγική κατάσταση στην οποία αυτοί έχουν περιέλθει, όντας άμισθοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά από τόσο μεγάλο αγώνα που έδωσαν για την υπεράσπιση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας κατά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι βουλευτές συμμετείχαν στη μαζικότατη εκδήλωση που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πέλλας στην αίθουσα του ΦΟΕ στην Έδεσσα.

Πρώτη μίλησε η κ. Τζάκρη η οποία απευθυνόμενη στους πολίτες είπε τα εξής: 

«Φίλες και Φίλοι, 

Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στην πρώτη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που γίνεται μετά από καιρό στην Έδεσσα, μέσα σ’ ένα βαρύ πολιτικό κλίμα που το προσδιορίζει η γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα, ελευθερίες και κατακτήσεις του ελληνικού λαού από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά. 

Η παράταξη που κυβερνά σήμερα την χώρα στα πιο κρυφά της όνειρα βλέπει την ανατροπή όλων αυτών των κατακτήσεων, που ονομάζουν «επιστροφή στην κανονικότητα», θεωρώντας ότι όλη αυτή η περίοδος της δημοκρατικής ομαλότητας είναι μια μη κανονική παρένθεση που πρέπει να κλείσει. 
Αυτός που θα την κλείσει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επονομαζόμενος και Μωυσής, και αυτό έχει δύο ρητές προϋποθέσεις: την συντριβή κάθε κινήματος και την φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής. Στο σημείο αυτό πιστεύω όμως ότι κάνουν λογαριασμό χωρίς την ξενοδόχο. Δηλαδή όλους εμάς. 

Οι αυταπάτες περί παντοδυναμίας έχουν λάβει τέλος. Και αυτό ακριβώς συμβολίζει η σημερινή  παρουσία του αγαπητού μου φίλου, του Παύλου Πολάκη, που ήρθε από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να υπογραμμίσει με το μαχητικό του ύφος και την τεκμηριωμένη του γνώση, καθώς και με τα διαπιστευτήρια μιας έντιμης πορείας σε έναν κρίσιμο υπουργικό θώκο, στο Υπουργείο Υγείας, με πόσο σθένος σκοπεύουν να αντισταθούν οι κάτοικοι της Πέλλας κατά την υπεράσπιση των υποδομών και των υπηρεσιών περίθαλψης που αποτελούν κρίσιμο όρο επιβίωσης για την περιοχή. 

Αν η χρονική συγκυρία χαρακτηρίζεται από την κορύφωση του τέταρτου δολοφονικού κύματος της πανδημίας, η τοπική συγκυρία προσδιορίζεται από την αποστέρηση του Νοσοκομείου της Έδεσσας από το κρισιμότερο ίσως τμήμα του, δηλαδή την ΜΕΘ, που δυστυχώς είναι προάγγελος μιας ευρύτερης πολιτικής που δεν αφορά απλώς το Νοσοκομείο της Έδεσσας, αλλά αφορά 50 τέτοια Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. 

Εμείς απλά έχουμε την ατυχία να ξεκινούν από εμάς. 8 Ιουλίου όταν σφύριζαν για μια ακόμη φόρα πρόωρα την λήξη της πανδημίας, μας ανακοίνωσαν πασίχαρής ότι λόγοι οικονομίας κλίμακας, δεν επέτρεπαν την ύπαρξη πολλών μεσαίων κοντινών νοσοκομείων στην ίδια περιοχή ή την ύπαρξη διαφόρων μικρών νοσοκομείων απομακρυσμένων περιοχών. 

Και ενώ μας διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για μια εξαίρεση ολίγων νομών, στην πραγματικότητα το σχέδιο αφορούσε 30 νομούς και 50 νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα αυτός ο ψευτοεξορθολογισμόςτου σχεδίου αυτού, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο ακρωτηριασμός του ΕΣΥ και βασίζεται στην παραδοχή ότι πλήρους περίθαλψης δικαιούνται μόνο οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Και όσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από αυτές θα έχεις κάτι σαν περίθαλψη. Και πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά θα είσαι έτοιμος να ζήσεις με καθόλου περίθαλψη. 

Με βάση αυτά η απαράδεκτη ενέργεια του κλεισίματος της ΜΕΘ της Έδεσσας  δεν είναι παρά το πρώτο λάκτισμα. Όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει και ποια θα είναι τα επόμενα τμήματα που θα πέσουν θύματα αυτής της πολιτικής. 

Όπως και τώρα οι εξελίξεις θα παρουσιαστούν ως αναπόδραστες. Ως κάτι που προκλήθηκε από αξεπέραστες αντικειμενικές δυσκολίες. Όταν πριν εκατό μέρες λοιπόν αυτό το αποκάλυπτα εγγράφως και καλούσα το σύνολο των παραγόντων του νομού να πάρουν θέση, υπογραμμίζοντας ότι οι υποδομές αυτές σε ένα νέο πανδημικό κύμα θα είναι απαραίτητες στην περιοχή αυτή που τόσο χτυπήθηκε κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αντιμετωπίστηκα στο πλαίσιο της θερινής αμεριμνησίας και ραστώνης. 
Ξεκίνησα τότε μια μακρά διαδικασία περιοδειών, επισκέψεων, συναντήσεων με συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, μέσα από την οποία οι υποψίες μου ότι παραμέναμε αθωράκιστοι και άβουλοι μπροστά σε ενδεχόμενη υποτροπή των γεγονότων του περσινού Φθινοπώρου, κατέστη βεβαιότητα. 

Με τα τεκμήρια αυτά κάλεσε εκ νέου δημοσίως τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ και τους διοικητές των Νοσοκομείων να εξηγήσουν τι έχουν κάνει και τι δεν έχουν κάνουν προκειμένου να καλύψουν τα κενά ενόψει πιθανών αυξημένων αναγκών. 
Όχι μόνο δεν έτυχα σοβαρής απάντησης, αλλά λοιδορήθηκα κιόλας ότι επέμεινα να μιλώ για πράγματα ξεπερασμένα. Η πανδημία για τους κυβερνητικούς ήταν και πάλι παρελθόν. 
Σήμερα που και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι εισερχόμαστε σε νέα φονική περίοδο τα γέλια σταμάτησαν και αρχίσαν οι δικαιολογίες. 

Το θεάρεστο έργο τους παρουσιάζεται μασκαρεμένο ως ανάπτυξη τάχα νέων κλινών ΜΕΘ στα Γιαννιτσά αποκρύπτοντας βέβαια από τους πολίτες της Πέλλας ότι αυτές οι νέες υποδομές είναι κουτσουρεμένες καθώς δεν υπάρχουν ούτε γιατροί ούτε αναπνευστήρες και μόνιτορς και αποκτώνται «κανιβαλίζοντας» τις υποδομές του διπλανού νοσοκομείου, δηλαδή του νοσοκομείου Έδεσσας. Αντί δηλαδή να ενισχυθούν τα δύο νοσοκομεία με προσλήψεις γιατρών με κίνητρα, αλλά και με εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού, οχυρώνονται πίσω από την δυνατότητα συνεχών μετακινήσεων γιατρών μεταξύ των δύο νοσοκομείων και των 4 Κέντρων Υγείας, στην κατεπείγουσα χρησιμοποίηση ανειδίκευτου και ανεκπαίδευτου προσωπικού, στο κλείσιμο δραστηριοτήτων και τμημάτων, όταν οι ανάγκες για την covid αυξάνονται και τώρα φτάνουν στην παράνοια στην κορύφωση της πανδημίας να αποστερούν από το Νοσοκομείο της Έδεσσας την ΜΕΘ του. 

Το τι σημαίνει αυτό μπορεί να το πει καλύτερα ο Παύλος ο Πολάκης που είναι εντατικολόγος ολόκληρες δεκαετίες. Αλλά και ο μη σχετικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι ο βαρέως πάσχων ενός οξέος συμβάντος, όπως ένα τροχαίο, ένα έμφραγμα, ένα εγκεφαλικό, θα τύχει εξειδικευμένης περίθαλψης μετά από ώρες. 

Η δε ανάγκη διακομιδής ενός τέτοιου περιστατικού σε άλλο νοσοκομείο είτε πρόκειται για τα 40 χιλιόμετρα των Γιαννιτσών είτε για τα 90 της Θεσσαλονίκης, σημαίνει πέρα από την έκθεση σε κίνδυνο αυτού του περιστατικού επί ώρες, σημαίνει και φοβερή καταπόνηση των λιγοστών δυνάμεων του Νοσοκομείου, αφού πέραν του χρόνου της διαδρομής πρέπει κανείς να συνυπολογίσει 200% περισσότερο χρόνο πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη. 

Επίσης και η προγραμματισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου θίγεται καθοριστικά από την έλλειψη ΜΕΘ, αφού μια σειρά δραστηριότητες που εκτελούνται έχοντας την υποστήριξη της μονάδας απλά θα πάψουν να εκτελούνται πχ ένα βαρύ χειρουργείο. 

Σαν να μην έφτανε η υποκριτική παρουσίαση της δήθεν ενίσχυσης των Γιαννιτσών με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, εξαγγέλλεται και η αναπλήρωση της ΜΕΘ από την ΜΑΦ, υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων μας. Ο καθένας που έχει χειρουργηθεί είτε ο ίδιος είτε κάποιος οικείος του γνωρίζει ότι μετά από ένα χειρουργείο δεν πάει ο ασθενής απευθείας στον θάλαμο. Περνάει ένα διάστημα υπό συνθήκες αυξημένης επιτήρησης. Αυτό στην ιατρική ορολογία λέγεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή ΜΑΦ. Αυτό δεν  μπορεί να παρουσιάζεται ως κάποια καινοτομία ή νέο. Υπάρχει ήδη και σε καμία των περιπτώσεων δεν υποκαθιστά την ΜΕΘ. Εκτός αν εκεί σκοπεύουν να πηγαίνουν τροχαία και εμφράγματα και covidπεριστατικά. 
Αυτό όμως οι κάτοικοι της Έδεσσας δεν το έζησαν για πρώτη φορά. Δεν είναι μόνο η υγεία που σήμερα εν τω μέσω της πανδημίας ακρωτηριάζεται με απαράδεκτο τρόπο. Όταν έρχεται η ΝΔ στα πράγματα στο νομό Πέλλας όλο και κάτι έχει στο μυαλό της να κόψει. 

Να σας θυμίσω ότι πρώτα ότι ο  Αρβανιτόπουλος επί κυβέρνησης Σαμαρά κατήργησε το λειτουργούν για 10 περίπου χρόνια μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα και μετά η εμμονική κ. Κεραμέως, ξανακατήργησε το πανεπιστημιακό τμήμα που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξαναφτιάξαμε στην Έδεσσα για να την ξαναβάλουμε στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και κανείς δεν ξέρει τι άλλο ακόμη έχει σειρά με την φόρα με την φόρα που έχουν πάρει. Ο σιδηροδρομικός σταθμός, η Μεραρχία και ένας θεός ξέρει τι άλλο. Δεν φτάνει που δεν φτιάχνουν τίποτα, μας κλέβουν και αυτά που έχουμε. 
Δεν δίστασαν ακόμη μέσα στην πανδημία να καταργήσουν ακόμη και σχολικά τμήματα και τάξεις. 

Και όλα αυτά σε ένα καθεστώς μειωμένων αγροτικών εισοδημάτων λόγω των έντονων παγετών της περσινής Άνοιξης, ενός κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και ευρύτερα στο κόστος παραγωγής και σε βασικά είδη της καθημερινής ζωής

Με όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι στους σχεδιασμούς του Κολωνακίου η περιοχή μας δεν είναι παρά μια απομακρυσμένη εσχατιά. 

Και αναρωτιέμαι που βρίσκεται το πολυπληθές και λαλίστατο στο παρελθόν πολιτικό προσωπικό της Δεξιάς στον νομό μας. Ο Δήμαρχος της Πόλης, ο Αντιπεριφερειάρχης,  οι τρεις βουλευτές της ΝΔ στον νομό, οι πολυπληθείς δημοτικοί σύμβουλοι όλοι έμειναν άλαλοι και άφωνοι. Ακόμη ακόμη αν θέλετε από τα 10 περίπου διορισμένα στελέχη της δεξιάς στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων, ένας δεν βρέθηκε να υποβάλει έστω και μια παραίτηση όταν του ζήτησαν να διώξει δεκάδες συντοπίτες του από τα Νοσοκομεία; Που δεν παίρνουν ούτε το επίδομα του ΟΑΕΔ και δεν έχουν ούτε κοινωνική ασφάλιση.

Φίλες και Φίλοι
Το στοίχημα της περιόδου παραμένει η εξωστρέφεια. Δεν είναι τώρα η ώρα για εσωτερικά ξεκαθαρίσματα, αλλά είναι καιρός να μιλήσουμε για τα φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας, είναι ο καιρός για δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ακόμη και το συνέδριο μας θα κοιτάει προς τα έξω κι αυτό ακριβώς θα κριθεί στο τρίμηνο ανοικτής πολιτικής δράσης εγγραφής νέων μελών. Η μάχη είναι κρίσιμη κι οι μαχόμενοι οφείλουν να είναι συντεταγμένοι κι αποφασισμένοι στον δρόμο της ανασυγκρότησης, του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης. 

Χαρακτηριστικές τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με την σύμφωνη γνώμη όλης της Αντιπολίτευσης για την χειραγώγηση των δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα από την λίστα Πέτσα, η καμπάνια για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η ερώτηση για την πανδημία που συζητηθηκε ήδη σε κορυφαίο επίπεδο και κατέληξε σε ... δημόσιες κατάρες του κ Γεωργιάδη! 

Δείχνουν το πρόσωπο τους όλο και πιο καθαρά και διαψεύδουν το θεμελιώδες αφήγημα τους πως τάχα όλοι είμαστε ίδιοι . Οι γενικότερες εξελίξεις δείχνουν ότι το αντισύριζα μέτωπο τους τρίζει επικίνδυνα. Σήμερα μπροστά σας, βρίσκονται άνθρωποι που κατ' εξοχήν αποτέλεσαν κι ως πρόσωπα στόχους δολοφονίας χαρακτήρα, πληρώνοντας την απόλυτη αλληλεγγύη τους προς τον βασικό στόχο της δαιμονοποίησης, τον άνθρωπο που στοιχειώνει τον ύπνο της Δεξιάς , τον Πρόεδρο μας Αλέξη Τσίπρα. 

Φτάνει όμως η ώρα που οι Έλληνες θα απαντήσουν στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ακόμη αυτή την λεοντή:" Κύριοι, καλό το παραμύθι σας αλλά δεν έχει δράκο!"

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά θα καλέσω στον βήμα τον κεντρικό μας ομιλητή, τον Παύλο τον Πολάκη, υπενθυμίζοντας ότι πέρα από όλα τα άλλα, κι όταν ήταν Υπουργός Υγείας, αποδείχτηκε πραγματικός ευεργέτης για τον τόπο σας, καθώς χάρη σε αυτόν τα δύο Νοσοκομεία μας απέκτησαν αξονικούς Τομογράφους, το Νοσοκομείο της Έδεσσας νέα σύγχρονη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και  ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και η Αριδαία έχει σήμερα σταθμό του ΕΚΑΒ με τις σωτήριες υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι προσφέρουν ανά πάσα στιγμή οι διασώστες του και το ίδιο το Κέντρο Υγείας αναβαθμίστηκε σημαντικά». 

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Πολάκης. Ο πρώην Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Έδεσσας καθώς και την ήδη δρομολογημένη συγχώνευση των παθολογικών και γυναικο-μαιευτικών κλινικών των δύο νοσοκομείων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να το έχει αφήσει στην τύχη του σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του θητεία στο Υπουργείο όπου τα δύο νοσοκομεία της Πέλλας ενισχύθηκαν σημαντικά σε πόρους ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, και ανθρώπινο δυναμικό. Έπειτα ο Υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ με νέο εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ τέλος παρουσίασε εκτενώς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τις τομές που αυτό προτείνει. 

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευσκικόμενους πολίτες όπου η κ. Τζάκρη και ο κ. Πολάκης απάντησαν αναλυτικά στα ερωτήματα που αυτοί έθεσαν.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365