Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Συμμετοχή Θεοδώρας Τζάκρη στην Κοινοβουλευτική Συνάντηση του NATO στην Οδησσό

Δελτίο Τύπου

Η βουλευτής Πέλλας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ, μετέβη στην Οδησσό  προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες του Διακοινοβουλευτικού Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, του Διακοινοβουλευτικού Συμβουλίου Γεωργίας-ΝΑΤΟ και της Πολιτικής Επιτροπής της Κ.Σ. ΝΑΤΟ καθώς και στις εργασίες του GMF με τίτλο “The Odessa Debate” που θα πραγματοποιηθούν στην Οδησσό  από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Η βουλευτής έθεσε με παρέμβαση της ένα θέμα που επηρεάζει όλες τις χώρες που περιβάλλονται από τη Μαύρη θάλασσα, το λεγόμενο «κανάλι της Ινσταμπούλ».

Το κανάλι της Ινσταμπούλ είναι ένα σχέδιο για ένα τεχνητό θαλάσσιο δρόμο, που σχεδιάζεται από την Τουρκία στην Ανατολική Θράκη, ώστε να ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά και επομένως  με το Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα.

Η βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό ότι στόχος της Τουρκίας είναι η παράκαμψη της Συνθήκη του Montreux,  σχετικά με το καθεστώς των Στενών, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά την κυκλοφορία των πολεμικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα προς την θάλασσα του Μαρμαρά και το αντίστροφο.

“Είναι ένα σχέδιο, τόνισε, που θα ανατρέψει το status quo (τουρκικός αναθεωρητισμός) της Συνθήκη του Montreux  και τις γεωπολιτικές της συνέπειες, επιτρέποντας απεριόριστη πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα για ναυτικές δυνάμεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή. Η συνθήκη επέβαλε συγκεκριμένους περιορισμούς για την ναυτική κυκλοφορία στα  στενά. Επέτρεπε το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τα εμπορικά πλοία, αλλά επέβαλε περιορισμούς για τα πολεμικά πλοία. Το σχέδιο αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνθήκη του 1936 που καθορίζει το καθεστώς των στενών και αναστατώνει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Μαύρης θάλασσας”.

Η βουλευτής επισήμανε επίσης τους σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Το νέο κανάλι θα καταστρέψει δύο από τις δεξαμενές νερού της Κωνσταντινούπολης και θέτει σε κίνδυνο ανεπανόρθωτης μόλυνσης όλα τα υπόγεια αποθέματα της περιοχής της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης.

Το ζήτημα που τίθεται είναι αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης του,  κατέληξε η βουλευτής.

Σε μία δεύτερη παρέμβασή της η κα Τζάκρη αναφέρθηκε στην ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Η βουλευτής σημείωσε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει α να ενισχύσουν την πολιτική τους συνεργασία, προκειμένου να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη και στις κακουχίες του εντόπιου πληθυσμού.


Η βουλευτής επισκέφτηκε ακόμη την Ναυτική Βάση της Οδησσού.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365