Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Μοναστηράκι Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας
Μοναστηράκι Αλμωπίας ήταν το θέμα – αφιέρωμα της εκπομπής ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3, γι αυτήν την εβδομάδα. 

Μοναστηράκι Αλμωπίας Πέλλας

Το Μοναστηράκι βρίσκεται σε υψόμετρο 240 μέτρων και είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Μοναστηράκι έχει 164 κατοίκους.
Το χωριό μέχρι το 1922 είχε μουσουλμανικό πληθυσμό. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να φύγουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 62 προσφυγικές οικογένειες και ο οικισμός έγινε αμιγώς προσφυγικός. Το Μοναστηράκι ανήκε στην κοινότητα Μεγαπλάτανου από το  1918 και με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Αριδαίας το 1997, ενώ με το πρόγραμμα Καλλικράτης, προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας.

Το παλιό του όνομα ήταν Μοναστηρτζίκ το οποίο και επιβίωσε ακόμα και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, που στην ουσία επιβεβαιώνει και διασώζει την Βυζαντινή παράδοση του χωριού. Κοντά στο ελληνιστικό νεκροταφείο βρέθηκαν ερείπια που πιστοποιούν ή έστω επιτρέπουν την εικασία για ύπαρξη Μονής, η οποία  έδωσε και το όνομα στο χωριό με τη δύναμη της παράδοσης, που αναφέρει ότι, το όνομα προέρχεται από το μοναστήρι που υπήρχε κατά την βυζαντινή περίοδο και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και που δυστυχώς, δεν σώζεται σήμερα. Έξω  από το χωριό στο λόφο σώζονται ερείπια αρχαίου πύργου  και ένας βωμός(αναθεματική αφιέρωση στο θεό Διόνυσο από τον γιο του Βείθυ),  προϋποθέτει την ύπαρξη ιερού του Διονύσου, ενός κατ εξοχήν Μακεδονικού θεού. Ανασκαφές εντόπισαν επίσης ρωμαϊκό νεκροταφείο με τάφους και ευρήματα του 2ου και 3ου αιώνα μ. Χ. Στο χωριό ανακαλύφθηκαν και αρχαία λουτρά τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Μ. Αλέξανδρου.

Το Μοναστηράκι κατά το έτος 1435 ήταν κάστρο οχυρό, όπου δόθηκε, κατά την παράδοση, η τελευταία μάχη εναντίον των Τούρκων κατακτητών, όπου σκοτώθηκαν οι δύο Τούρκοι στρατηγοί.  
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το χωριό κατοικήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες. Οι σημερινοί κάτοικοί του είναι ποντιακής καταγωγής. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία. Η εκκλησία του χωριού ονομάζεται Ζωοδόχου Πηγής και χτίστηκε τα χρόνια 1932-1933 από τους κατοίκους του χωριού. Το σχολείο που υπάρχει σήμερα, χωρίς να λειτουργεί (τα παιδιά του χωριού πηγαίνουν στο σχολείο της Πολυκάρπης), χτίστηκε το 1932-1933 επίσης από τους κατοίκους του χωριού. Πριν χτιστεί αυτό το σχολείο υπήρχε ένα παλιότερο στην πλατεία του χωριού.

Εκτός από τα αρχαία στο χωρίο υπάρχει η μονή Αγ. Παντελεήμονα την οποία έκτισε ο αείμνηστος μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ Χρυσόστομος Κακουλίδης και ο οποίος καταγόταν από το χωριό. Κρυμμένο κάπου στο βουνό, μέσα σε χαράδρα, μπορεί κάποιος επισκέπτης να βρει και να απολαύσει ένα μικρό εκκλησάκι, χτισμένο σ ένα υπέροχο μέρος δίπλα σε μια πηγή. 

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται ποντιακό- λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, από τον  μορφωτικό- πολιτιστικό σύλλογο « Ακρίτας Μοναστηρακίου». Στα αθλητικά, διαθέτει την ποδοσφαιρική ομάδα Α.Ο. (Αθλητικός Όμιλος) Μοναστηρακίου η οποία αγωνίζεται στην ΄Β ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Πέλλας. 
Η φιλοξενία των κατοίκων εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. 













 
 
Ροζαλία Γαβριηλίδου
Φωτογραφίες από το διαδίκτυο


2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια κυρία γαβριιληδου ευχαριστούμε πολύ για το αφιέρωμα στο χωριό μας. Ευχαριστούμε και το σαητ σας που προβάλει ολα τα χωριά της περιοχής μεσα απο αυτοντο όμορφο αφιέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω...

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365