Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: ΚΩΣΤΕΛΟΥΠ ή ΚΩΣΤΑΝΤΙΑ και η δεξαμενή με τις τέσσερις βρύσες!

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365
Η Κωνσταντία είναι ένα χωριό της Αλμωπίας, επί Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Κωστελούπ και μετονομάστηκε Κωνσταντία το 1925. 

Υπήρξε αμιγώς μουσουλμανικό χωριό μέχρι το 1920 με 2 τζαμιά (εκ των οποίων το ένα μετά το 1930 μετατράπηκε προσωρινά σε χριστιανικό ναό) και με 1.197 κατοίκους που ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την συνακόλουθη ανταλλαγή των πληθυσμών, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. 

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως απόγονοι προσφύγων Ποντίων από την Κορόνιξα (σημερινό Arpali -Ardassa) της Αργυρούπολης, οι οποίοι γύρω στο 1840 κατευθύνθηκαν αρχικά στα Κοτύωρα (Ορντού) του Πόντου και αργότερα (1880) κατέφυγαν στην περιοχή του Αντάπαζαρ (ιδρύοντας τις 14 αμιγώς ελληνοποντιακές κοινότητες της Καρασού) για να αποφύγουν τον βίαιο εξισλαμισμό. 

Η Κωνσταντία, χάρη στον μικρό αλλά εύφορο κάμπο της αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τον μεσοπόλεμο και ο πληθυσμός της έφτασε το 1940 τους 1.144 κατοίκους. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί κάτοικοι της μετανάστευσαν στην Αυστραλία και την Γερμανία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ενώ η σταδιακή εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας οδήγησε και τις νεώτερες γενιές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα κατά την απογραφή του 2001 να καταμετρηθούν 759 κάτοικοι.
 
(Πηγή: https://el.wikipedia.org › wiki › Κωνσταντία)


Οι παλαιότεροι λένε ότι στην πλατεία και πλησίον της εκκλησίας υπήρχε μια δεξαμενή όπου τα Θεοφάνεια έριχναν το σταυρό. Μάλιστα χαρακτηριστικά έλεγε η γιαγιά που μας μετέφερε την πληροφορία ότι υπήρχαν τέσσερις βρύσες από τις οποίες γέμιζε η δεξαμενή με νερό, η πρώτη βρύση γέμιζε τη δεξαμενή σε δυο μέρες, η δεύτερη σε τρεις μέρες, η τρίτη σε τέσσερις μέρες και η τέταρτη σε έξι ώρες. Σε πόσο χρόνο γέμιζε η δεξαμενή αν ανοιγόντουσαν όλες οι βρύσες μαζί; 

ACHRIDA365

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
«Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ»
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ:
Χρόνια Πολλά!
Ευτυχισμένο το νέο Έτος με Υγεία και Αγάπη!

*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.

* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Ο σοφός γέρος από τη Μηλιά): 250γρ. ή 0,25κγρ 

4 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά με πολλούς γρίφους aridaia 365.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το μόνο κακό είναι ότι παλαιότερα ήταν φασαρτζήδες...λίγο λίγο όμως έγιναν κι αυτοί άνθρωποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 4 ώρες και 44/61 της ώρας. Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365