Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Νέα Ζωή Σκύδρας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106,3 αφιέρωσαν την εκπομπή της Τρίτης στη Νέα Ζωή Σκύδρας. Ένα χωριό που δημιουργήθηκε μόλις 100 χρόνια πριν, όμως έχει τη δική του ιστορία.


Νέα Ζωή Σκύδρας


Η Νέα Ζωή  είναι χωριό του Δήμου Σκύδρας του Νομού Πέλλας με υψόμετρο 130 μ. σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 201 κατοίκους και  παλαιότερα η περιοχή είχε το όνομα Βέρμπιανη. Ο πληθυσμός ακολουθεί φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα το  Σχολείο εδώ και αρκετά χρόνια να μην λειτουργεί και  τα λιγοστά παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία της Σκύδρας ή της Αψάλου (διπλανό χωριό που ανήκει στο Δήμο Αλμωπίας). 

Το χωριό ιδρύθηκε με την έλευση των προσφύγων, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922. Οι εδαφικές εκτάσεις της περιοχής ήταν ιδιοκτησία δύο Τούρκων τσιφλικάδων, οπότε προσφέρονταν για εγκατάσταση και καλλιέργεια της γης μέσω των ανταλλάξιμων περιουσιών, στους πόντιους πρόσφυγες η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από την περιοχή της Αργυρούπολης και τα χωριά του Καρς. Η πρώτη εγκατάστασή τους έγινε στο χωριό Σκύδρα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, ενώ κάποιοι από αυτούς έφυγαν προς την Παναγίτσα αλλά αργότερα επέστρεψαν στη Νέα Ζωή. Η τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο και με άφθονα νερά κάλυπτε τις προσδοκίες τους και επιλέχθηκε παρόλο που εκεί δεν υπήρχε κανένας οικισμός. Το μόνο κτίσμα  που υπήρχε ήταν ο σταθμός του τραίνου Ντεκοβίλ δίπλα στις γραμμές, το οποίο μάλιστα έγινε ο ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένας μικρός χώρος για να προσεύχονται. Σύντομα, βοηθώντας ο ένας τον άλλον έχτισαν πρώτα το Σχολείο του χωριού και κατόπιν τα σπίτια τους και έστησαν τα νοικοκυριά τους, με αγώνες για την επιβίωση, για την έναρξη μιας νέας ζωής στην μητέρα πατρίδα.                                                                                                                                                                                 Έτσι πήρε και το όνομά του ο οικισμός που δημιουργήθηκε.  Αργότερα, το 1938, έφτασαν στο χωριό σαν ενοικιαστές 25 οικογένειες Βλάχων από την Ήπειρο, αλλά πολλοί από τους κατοίκους, πόντιους και βλάχους εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. την Κρύα Βρύση, που προσφέρονταν για καλλιέργειες μετά την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10 οικογένειες Βλάχων  Η κεντρική εκκλησία, η οποία ολοκληρώθηκε την δεκαετία του ’50, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου ενώ μεγάλος εκκλησιαστικός εορτασμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής που υπάρχει στο χωριό. Από τη Νέα Ζωή περνά η Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Αριδαίας.  Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία και λιγότεροι με τη γεωργία. Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, καθότι το χωριό ήταν πάνω στον οδικό άξονα, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, γιαυτό και το χωριό εγκαταλείφθηκε για το  χρονικό διάστημα που διαδραματίζονταν τα γεγονότα. Επέστρεψαν στα σπίτια τους την δεκαετία του 50 μετά το τέλος του εμφυλίου. 

Η πηγή Νέας Ζωής ή Γιέσματα, όπως ονομάζεται, διαθέτει μεταλλικό νερό, που είναι ιδανικό για δερματικές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

Πολλοί οι μύθοι και οι δοξασίες που συνοδεύουν την ιστορία ενός μοναδικού βράχου με κύριο χαρακτηριστικό μια τρύπα και ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Νέα Ζωή. 

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας βράχος και μάλιστα… τρύπιος, με τον Μέγα Αλέξανδρο;

Ο βράχος που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους, με περίεργη μορφολογία, αποτελεί το αντικείμενο ενός πολύ παλιού μύθου που φαίνεται να είναι γνωστός στους κατοίκους της περιοχής.

Έτσι λοιπόν, σε μια πινακίδα που βρίσκεται στο σημείο, αναφέρεται στον μύθο κατά τον οποίο η γυναίκα του βασιλιά Φίλιππου, Ολυμπιάδα, τεκνοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο, αφού πέρασε μέσα από τον τρύπιο βράχο.

Ο συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται πολύ κοντά στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, ένα παλιό ξωκλήσι που υπήρχε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμα και αναστηλώθηκε από τον Λεωνίδα Μαχαίριδη, έναν σπουδαίο πόντιο με καταγωγή από το χωριό. Οι θρησκευτικές δοξασίες πήραν τη «σκυτάλη» και προχώρησαν ακόμα παραπέρα το θέμα της «τεκνοποίησης». Όπως λέγεται, σε μια τρύπα που βρίσκεται κάτω από τον τρύπιο βράχο και που κάποτε ήταν εκκλησάκι, έσταζε νερό που οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι είναι αγίασμα. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη δοξασία, αν κάποια πιστή άτεκνη γυναίκα περάσει μέσα από την τρύπα και στάξει πάνω της νερό θα αποκτήσει παιδί. Κατά μια άλλη εκδοχή, τα άτεκνα ζευγάρια ακολουθούν μια «ιεροτελεστία», σύμφωνα με την οποία η γυναίκα κάνει τρεις γύρους, γύρω από την τρύπα, ενώ ο άνδρας απελευθερώνει κάποιο ζωντανό, όπως έναν κόκορα που έφερε μαζί του για αυτόν τον σκοπό, ελπίζοντας στο… θαύμα.

Άσχετα όμως, με τους μύθους και τις δοξασίες στον βράχο που του προσέδωσαν και τη συγκεκριμένη όψη, η περιοχή αποτελεί ένα από τα πολλά αξιοθέατα του νομού Πέλλας που αξίζει να επισκεφτείτε και κυρίως για τη φυσική ομορφιά. Ο Τρύπιος Βράχος και η γύρω περιοχή, προσφέρονται και για πεζοπορία και για αναρρίχηση, για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο σπορ. Άλλωστε υπάρχει μια ομάδα αναρριχητών που διοργανώνει τέτοιες δράσεις στο σημείο αυτό. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στην σελίδα τους στο Face Book με το όνομα «New Life Climbing» για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες και αν θελήσετε να συμμετέχετε σε κάποιες από αυτές.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Νέας Ζωής ιδρύθηκε το 2001 είναι ένας μεικτός Σύλλογος που υπηρετεί τις παραδόσεις των κατοίκων του χωριού, Ποντίων και Βλάχων. Διαθέτει χορευτικά τμήματα και στεγάζεται στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Πραγματοποιεί καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και επίσης κάθε χρόνο στο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής την άνοιξη, όταν πανηγυρίζει, με την συμμετοχή πλήθους επισκεπτών.


Ροζαλία Γαβριηλίδου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365