Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας! - Γράφει ο Θοδωρής Κικίδης

Γράφει ο Θοδωρής Κικίδης

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL) ως Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία, καθώς και στην ανάδειξη του έργου των επιστημόνων του κλάδου της Λογοθεραπείας. 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λογοθεραπείας σήμερα ας μάθουμε τι σημαίνει ο όρος  "Λογοθεραπεία".


Λογοθεραπεία: ο παραϊατρικός επιστημονικός κλάδος, που έχει ως αντικείμενο τις διαταραχές λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, μάσησης και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.

Οι διαταραχές ομιλίας εντοπίζονται όταν το άτομο δυσκολεύεται να παράγει σωστά ή με ευχέρεια τους ήχους της γλώσσας του ή έχει προβλήματα με τη φωνή του. 

Οι διαταραχές λόγου εντοπίζονται όταν το άτομο έχει δυσκολία να κατανοήσει ότι ακούει ή διαβάζει (κατανόηση του λόγου) ή να εκφράσει οργανωμένα με σαφήνεια και συνοχή (είτε προφορικά είτε γραπτά) τις σκέψεις, τις ιδέες ή τα συναισθήματά του (έκφραση του λόγου). 

Οι διαταραχές επικοινωνίας εντοπίζονται όταν το άτομο δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το λόγο στην επικοινωνία του. Όλα τα άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα παρουσιάζουν δυσκολία ως προς την επικοινωνία τους. 


Στόχοι της Λογοθεραπείας:

η αξιολόγηση των δυσκολιών του ατόμου,


η διάγνωση των διαταραχών του λόγου και της ομιλίας, 


η εξάσκηση, διόρθωση και αποκατάσταση των γλωσσικών προβλημάτων – δυσλειτουργιών – διαταραχών, που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας (Φωνητικό – Φωνολογικό-Σημασιολογικό – Λεξιλογικό- Συντακτικό-Μορφολογικό-Πραγματολογικό – Επικοινωνιακό),

η ανάπτυξη και βελτίωση του λόγου και της ομιλίας με ασκήσεις άρθρωσης, λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικών κανόνων, για την 

κατεξοχήν επικοινωνία,


η παρέμβαση με ασκήσεις στον αισθητηριακό τομέα,


έξτρα σημαντικός στόχος η κοινωνικοποίηση και η αλληλεπίδραση των ατόμων ώστε να ολοκληρωθούν  ως κοινωνικά όντα και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας . 


Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει πολύ στην αποκατάσταση και θεραπεία πολλών διαταραχών του λόγου !  Απευθυνθείτε σε έναν ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ


#speech_language_therapy 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365