Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Εκτίναξη πληθωρισμού 6,3% στην Ελλάδα και 5,8% στην Ευρωζώνη

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση κατά 32% στο ενεργειακό κόστος

Στο 6,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, σε σχέση με το 5.5% που ήταν τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό ωθούμενος από το ράλι των τιμών της ενέργειας.


Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της Ευρωζώνης έφτασε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.


Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση κατά 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).


Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και τον καπνό, ενισχύθηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο από 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.


Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5% από 5,1% τον Ιανουάριο, στη Γαλλία στο 4,1% από 3,3%. Διψήφια είναι τα ποσοστά που καταγράφουν η Λιθουανία και Εσθονία, με 13,9% και 12,4% αντίστοιχα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365