Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Ο συνταξιούχος δάσκαλος από την Υδραία

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Ο κ. Γιάννης συνταξιούχος δάσκαλος από την Υδραία, τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα ήταν πολύ χαρούμενος αφού με τη γυναίκα του την κ. Μαρία φιλοξενούσαν τα 4 εγγονάκια τους, μάλιστα κάθε βράδυ έπαιζαν με τα εγγόνια τους διάφορα παιχνίδια αφού ο ίδιος δάσκαλος είχε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά πόσο μάλλον για τα εγγόνια του. 


Κάποια μέρα θέλοντας να προβληματίσει και να τους κάνει λίγο να σκεφτούν παραπάνω τους έθεσε τον εξής γρίφο:

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Στις 10 θέσεις του παραπάνω σχήματος γράψτε έναν δεκαψήφιο αριθμό, ώστε το ψηφίο στην πρώτη θέση με την ένδειξη 0 να δείχνει τον συνολικό αριθμό των μηδενικών του αριθμού, το ψηφίο στη θέση με την ένδειξη 1 να δείχνει τον συνολικό αριθμό των 1 και ούτω καθεξής, μέχρι την τελευταία θέση με την ένδειξη 9, το ψηφίο της οποίας πρέπει να δείχνει τον συνολικό αριθμό των 9 στον αριθμό. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να βρουν τον αριθμό, ο οποίος είναι και μοναδικός.


Η Υδραία βρίσκεται 23 χλμ. βόρεια της Έδεσσας και 3 χλμ. νοτιοανατολικά από την Αριδαία. Είναι πολύ μικρός οικισμός σε έκταση, δίπλα στη δυτική όχθη του Αλμωπαίου ποταμού (Μογλενίτσας) και την βόρεια του παραπόταμού του Ασπροποτάμου (Μπέλιτσας). Το όνομα του προέρχεται από τα πολλά νερά και τις πηγές που διαθέτει η περιοχή. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που είναι ο πολιούχος του, ένα νηπιαγωγείο, ένα γήπεδο και μία τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, ο Άρης Υδραίας. 


Διαθέτει ακόμα πάρκα και υδραγωγείο που διοχετεύει νερό σε όλο το χωριό. Ο οικισμός αυτός υπαγόταν στον Δήμο Αριδαίας έως το 2011 και με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» εντάχθηκε στον δήμο Αλμωπίας και η παλιότερη ονομασία μέχρι το 1922 ήταν Βόλτσιτσα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Υδραίας είναι 496 κάτοικοι.


Ανάμεσα από στην Υδραία και στη Χρυσή βρίσκονται τα ερείπια από το κάστρο των Μογλενών ονομασία σλαβικής προέλευσης ή κάστρο της Χρυσής. Παλαιότερα το χωριό Χρυσή και τα περίχωρα ονομάζονταν Μογλενά ήταν από τους πρώτους οικισμούς που δημιουργήθηκαν και οχυρώθηκαν στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Το κάστρο καλύπτει περίπου 40 μέτρα έκταση στρεμμάτων. Οι πρώτες έρευνες του χώρου έγιναν το 1985-1987, τότε εντοπίστηκε η περίμετρος του κάστρου, αποκαλύφθηκε το νοτιοανατολικό τμήμα των τειχών, τρεις πύργοι και δύο ναοί που χρονολογούνται στον 10ο - 13ο αι. Πιθανολογείται πως ήταν η Μητρόπολη των Μογλενών. Οι πρόσφυγες που κατέφτασαν μετά το 1922 χρησιμοποίησαν αρκετό από το οικοδομικό υλικό του κάστρου και της εκκλησίας προκειμένου να καταφέρουν να εφοδιαστούν με υλικά για την οικοδόμηση των κατοικιών τους. 


Το κάστρο της Χρυσής ανακηρύχθηκε επίσημα αρχαιολογικός χώρος το 1980. Στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου αναβιώνεται η ιστορία των Μογλενών και της κατάληψης της πόλης από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο.


Σε κοντινή απόσταση από την Υδραία βρίσκεται η Επαρχιακή οδός  του Νομού Πέλλας, η οποία την συνδέει με την Αριδαία, την Ξιφιανή, την Άψαλο, τη Σωτήρα και την Έδεσσα.


Το κλίμα της Υδραίας είναι Ηπειρωτικό με Υγρασία με ήπια καλοκαίρια, το οποίο είναι υγρό όλον τον χρόνο. Τον χειμώνα (Ιανουάριος), κατά μέσον όρο η θερμοκρασία φτάνει τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι (Ιούλιος) 26,5. Οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά συχνές, συχνά με καταιγίδες, ενώ παρατηρούνται και χαλαζοπτώσεις, ακόμη και το καλοκαίρι. Οι άνεμοι μπορούν να φτάσουν ταχύτητες μέχρι και 3 m/sec.

 

πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/υδραία    


ACHRIDA365 


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ: (Ο κ. Γιάννης από το Πευκωτό).  Ο πατέρας αγοράζει ακόμα ένα πρόβατο, οπότε τα πρόβατα γίνονται 20. Ο πρώτος γιος παίρνει το 1/2 , δηλαδή 10 πρόβατα. Ο δεύτερος γιος παίρνει το 1/4 , δηλαδή 5 πρόβατα. Ο τρίτος γιος παίρνει το 1/5 , δηλαδή 4 πρόβατα. μένει ακόμα ένα πρόβατο στο μαντρί , το οποίο ο πατέρας ξανά πουλάει.

 

4 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365