Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Θ. Τζάκρη: «Κατέθεσε Ερώτηση για την έκδοση συμπληρωματικής αναγγελίας για τον παγετό της 21ης Μαρτίου 2022»

Δελτίο Τύπου
Σε συνέχεια της αναγγελίας παγετού της 21ης Μαρτίου 2022 στην οποία δεν συμπερίληφθηκαν αρκετές ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κλπ. όπως πχ οι Άλφα37, Άλφα 39, Αουρέλια, Βένους, Γκλόρια, Έβερτ, Μαρία Μπιάνκα, Μόρτσιανη 90, Όριον, Ρέντβάλεϊ, Ρέντγκολ, Ρεντχάβεν (πρώιμα και όψιμα), Σαν Κλάους, Σουίτ Σκάρλετ, Τζουλάι Λέιντι, Φαγέτ, η ποικιλία  δαμάσκηνων Τίσισαν κλπ, και οι οποίες επίσης υπέστηκαν ζημιές από τον παγετό της 21ης Μαρτίου που αποκαλύφθηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά: 


(1) για τις προθέσεις του να συμπεριλάβει συμπληρωματικά στην αναγγελία παγετού της 21ης Μαρτίου 2022 τις ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κλπ που οι ζημιές από τον παγετό από τον παγετό της 21ης Μαρτίου αναδείχτηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε και να δοθεί παράταση με εύλογη προθεσμία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων και 

(2) το σκεπτικό στη βάση του οποίου οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ απέκλεισαν αυτές τις ποικιλίες από την Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ζημιές από τον παγετό της 21 Μαρτίου 2022 σε καλλιέργειες στην ΠΕ Πέλλας και ΠΕ Ημαθίας»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στην Πέλλα και στην Ημαθία καθώς ένας σημαντικός αριθμός ποικιλιών κυρίως ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων) αλλά και νεκταρινιών, βερικόκων και δαμάσκηνων δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022 «για τα είδη και ποικιλίες που βρίσκονταν σε καλυπτόμενο ασφαλιστικά στάδιο, σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης Φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ (άρθρο 6.Γ.1)», προκειμένου στη συνέχεια να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από την έλευση του φαινομένου.

Ο παγετός της 21ης  Μαρτίου 2022 προκάλεσε ζημιές σε πολλές καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών βερίκοκων οι οποίες εκτιμήθηκαν ώστε να αποδοθεί η ανάλογη αποζημίωση. Ωστόσο  η άνοδος της θερμοκρασίας αποκάλυψε ζημιές που άφησε πίσω του ο παγετός του Μαρτίου σε ποικιλίες που δεν περιλαμβάνονται στην αναγγελία παγετού της 21ης Μαρτίου 2022.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ποικιλίες ροδάκινων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων): Άλφα37, Άλφα 39, Αουρέλια, Βένους, Γκλόρια, Έβερτ, Μαρία Μπιάνκα, Μόρτσιανη 90, Όριον, Ρέντβάλεϊ, Ρέντγκολ, Ρεντχάβεν (πρώιμα και όψιμα), Σαν Κλάους, Σουίτ Σκάρλετ, Τζουλάι Λέιντι, Φαγέτ, η ποικιλία  δαμάσκηνων Τίσισαν κλπ.

Οι παραγωγοί καλλιεργητές των παραπάνω ποικιλιών θεωρούν ότι έχει γίνει αδικία σε βάρος τους και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να αναθεωρήσει την Απόφασή του αναφορικά με το εν λόγω γεγονός και να συμπεριλάβει και τις ποικιλίες που κακώς δε συμπεριλήφθηκαν εξ’ αρχής και που οι ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό της 21ης Μαρτίου αναδείχτηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε. 

 Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε συμπληρωματικά στην αναγγελία παγετού της 21ης Μαρτίου 2022 τις ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κλπ που οι ζημιές από τον παγετό από τον παγετό της 21ης Μαρτίου αναδείχτηκαν μετά την άνοδο της θερμοκρασίας που ακολούθησε και να δοθεί παράταση με εύλογη προθεσμία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων;

2. Με ποιο σκεπτικό οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ απέκλεισαν αυτές τις ποικιλίες από την Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365