Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Ληστεία στη τράπεζα της Αριδαίας…..

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Σε κάποια τράπεζα της Αριδαίας είχε γίνει μεγάλη ληστεία και οι ληστές διέφυγαν με αυτοκίνητο. Η αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει τρεις ύποπτους, τον Α, τον Β και τον Γ. Οι ληστές ήταν σίγουρα ανάμεσά τους. Ήξεραν ότι ο Α έχει πάντα συνεργό τον Β, ίσως και άλλους και ότι ο Γ δεν ξέρει να οδηγεί. Με τα στοιχεία αυτά ο επιθεωρητής Σαϊνήδης βρήκε κάποιον, που ήταν σίγουρα ένοχος.


Ποιος είναι ο ένοχος;


Η Αριδαία είναι η έδρα και η μεγαλύτερη κωμόπολη του Δήμου Αλμωπίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα). Έχει πληθυσμό 6.900 κατοίκους (2011), καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πέλλας, μετά την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

Η Αριδαία βρίσκεται σε υψόμετρο 122 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς πολλές απότομες αλλαγές στην τοπογραφία σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, ενώ η περιοχή περιτριγυρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους, όπως το Καϊμάκτσαλαν, τη Τζένα και το Πάικο. Η περιοχή κυρίως διαθέτει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε μικρότερο ποσοστό βοσκοτόπια και δέντρα. Τα καλοκαίρια στην Αριδαία είναι καυτά, ξηρά και καθαρά, ενώ οι χειμώνες πολύ κρύοι και κατά τόπους νεφελώδεις. Η θερμοκρασία καθ' όλον τον χρόνο ποικίλλει μεταξύ 0°C και 32°C και σπάνια πέφτει κάτω από -6°C ή ανεβαίνει πάνω από 37°C. Βρέχει όλο τον χρόνο, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες. 

Εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό, στην Αριδαία υπάρχει και ισχυρή παρουσία προσφύγων από την Μικρά Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν το 1923. Οι πρόσφυγες αυτοί, συνείσφεραν στην ανάπτυξη της Αριδαίας ως κωμόπολη. 

Έως το 1922 ήταν γνωστή ως Σούμποτσκο  (σλαβομακεδονικά: С'ботско / S'botsko, βουλγαρικά: Съботско), ημερομηνία κατά την οποία και μετονομάστηκε, αρχικώς, σε Αρδέα, ενώ στη συνέχεια σε Αριδαία.

Η Αριδαία έχει αναπτυχθεί τουριστικά, καθώς είναι η πλησιέστερη κωμόπολη στα Λουτρά Πόζαρ, μία δημοφιλή πηγή ιαματικών λουτρών (απέχουν περίπου 13 χιλιόμετρα).Γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την Αριδαία είναι ο Αλμωπός Αριδαίας όπου την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022 αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία στην εθνική κατηγορία super league 2 .  

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του '80 στην Αριδαία λειτουργούσαν εργοστάσια επεξεργασίας κόκκινου πιπεριού, τα μοναδικά στην Ελλάδα, με εξαγωγές (κυρίως σε βαλκανικές χώρες). 

Η Αριδαία σήμερα έχει δύο εκκλησίες ο κεντρικός ναός της πόλεως όπου είναι αφιερωμένος στην μνήμη των αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου όπου είναι και ο πολιούχος της πόλεως και πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 4 Νοεμβρίου. Και ο άλλος ναός της Αριδαίας είναι χτισμένος στις εργατικές κατοικίες και είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Αγίου Αντωνίου και πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου.

Το τοπικό ΚΤΕΛ Πέλλας συνδέει την Αριδαία με την Έδεσσα, τη Σκύδρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ορισμένους γύρω οικισμούς (το Θεοδωράκι,τον Αρχάγγελο, την Όρμα, τον Μεγαπλάτανο, το Μοναστηράκι, τους Προμάχους, την Σωσάνδρα, το Νεοχώρι, το Βορεινό, τη Θηριόπετρα, το Λουτράκι, το Ριζοχώρι και τη Φιλώτεια). Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, υπάρχουν πέντε (5) επαρχιακές οδοί που ενώνουν την Αριδαία με τους γύρω οικισμούς.

Η Αριδαία δεν διαθέτει ενεργό σιδηροδρομικό σταθμό και εξυπηρετείται από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Εδέσσης, αλλά στην περίοδο 1916-1936 λειτούργησε σιδηροδρομικό δίκτυο που την ένωνε με την Σκύδρα και την Όρμα. Τον σιδηρόδρομο, οι Αριδαιώτες τον ονόμαζαν «Τρένο της Καρατζόβας». Ο τότε σιδηροδρομικός σταθμός διατηρείται μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως μουσείο φυσικής ιστορίας. 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Αριδαία 


ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Ο συνταξιούχος δάσκαλος από την Υδραία): Ο ζητούμενος αριθμός είναι ο 6210001000 

1 σχόλιο:

  1. Μου κάηκε το μυαλό και ακομα δεν μπορω να πω με σιγουριά ποιος ειναι ο ένοχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365