Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Κορoνοϊός: Ποιες μέρες είναι πιο απειλητικός για την ζωή

Μελέτη
Οι θάνατοι από κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλότεροι τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη.


Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ανέλυσαν όλους τους θανάτους που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεταξύ 7 Μαρτίου 2020 και 7 Μαρτίου 2022.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο μέσος αριθμός θανάτων παγκοσμίως από κορονοϊό ήταν 6% υψηλότερος τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές - 8.532 έναντι 8.083 - καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας.


Τα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Πορτογαλία αργότερα αυτόν τον μήνα, υποδηλώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατά μέσο όρο 239 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 215 τις καθημερινές, δηλαδή αύξηση 11%.


Οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 1.483 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 1.220 τις καθημερινές, αύξηση 22%, και η Βραζιλία είχε κατά μέσο όρο 1.061 θανάτους το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με 823 τις καθημερινές, αύξηση 29%.


Περαιτέρω ανάλυση που εξέτασε τον μέσο αριθμό θανάτων από COVID σε μεμονωμένες ημέρες της εβδομάδας διαπίστωσε ότι η αύξηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη σε σύγκριση με Κυριακή με Δευτέρα - 8.850 σε σύγκριση με 7.219 θανάτους - και Παρασκευή έως Δευτέρα - 9.086 σε σύγκριση με 7.219.


«Αυτό το πρόβλημα δεν βελτιώνεται παρά την ευαισθητοποίηση»

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Fizza Manzoor, είπε ότι οι καθυστερήσεις στην αναφορά θανάτων τα Σαββατοκύριακα δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως τις διαφορές σε διαφορετικές χώρες, με τη Γερμανία να αναφέρει λιγότερους μέσους θανάτους τα Σαββατοκύριακα (137) σε σύγκριση με τις καθημερινές (187).


Ο Δρ Manzoor είπε: «Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα δεν εξηγούν γιατί υπάρχουν λιγότεροι τεκμηριωμένοι θάνατοι από COVID-19 τις Δευτέρες σε σύγκριση με τις Παρασκευές και οι καθυστερήσεις στην αναφορά από μόνες τους δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί η αύξηση των θανάτων το Σαββατοκύριακο ήταν τόσο σημαντική στις ΗΠΑ και δεν παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ. Γερμανία.


«Αντίθετα, το «φαινόμενο του Σαββατοκύριακου» είναι επίσης πιθανό να οφείλεται σε ελλείψεις σε κλινικό προσωπικό, ικανότητα και εμπειρία. Επιπλέον, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό το πρόβλημα δεν επιλύεται παρά τη βελτιωμένη απόδοση του συστήματος υγείας και την ευαισθητοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας .


«Υπάρχει μια ευκαιρία για τα συστήματα υγείας να βελτιώσουν περαιτέρω την κλινική φροντίδα όλες τις ημέρες της εβδομάδας».


Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αποδέχονται τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, μπορεί να περιορίζονται από ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, χαμένες περιπτώσεις και σφάλματα εισαγωγής δεδομένων και ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν λαμβάνουν υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου ούτε διερευνούν τον αντίκτυπο των τοπικών πολιτικές και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε μεμονωμένες χώρες.


Πηγή: Skynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365