Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΣΟΚ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός

Ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1993 και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Το… ράλι του πληθωρισμού δεν έχει τέλος. Για τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 11.3% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Eίναι ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1993, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα το κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 60,9% στην Ελλάδα τον Μάιο έναντι 39,2% στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 11% στην Ελλάδα έναντι 7,5% στην Ευρωζώνη.


Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη, όπου κατά μέσο όρο ανήλθε στο 8,1% τον Μάιο.


Τα νούμερα διαψεύδουν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,6% και αναμένει μία αποκλιμάκωσή του από Ιούλιο, όμως οι τιμές στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα δεν υποχωρούν προδιαγράφοντας έτσι νέες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365