Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Οι ανησυχίες των κερασοπαραγωγών στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ Δ. Σταμενίτη και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Δελτίο Τύπου
Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκε σήμερα 09 Ιουνίου 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που παρουσιάζει φέτος η καλλιέργεια κερασιού στον Νομό Πέλλας. 

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο Βουλευτής τον Υπουργό, με την έναρξη της συγκομιδής επικρατεί ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, καθώς η είσοδος του προϊόντος στην αγορά δεν συνοδεύτηκε με το αναμενόμενο ύψος τιμών για τους παραγωγούς. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης να δοκιμάζουν τις αντοχές των παραγωγών (αύξηση κόστους παραγωγής), η εν λόγω εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στην γεωπολιτική κρίση και στη διατάραξη των ισορροπιών που προκαλεί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, οι οποίοι σταδιακά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Πέλλας ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της κατάστασης και εν συνεχεία, εφόσον διαπιστωθεί το πρόβλημα, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης μέσω Προγράμματος Ευρωπαϊκού ΚΟΕ για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, θέμα που αποτέλεσε άλλωστε και αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας. Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής έθιξε και το θέμα των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι) της προηγούμενης περιόδου, ζήτημα για το οποίο όπως συμφωνήθηκε και με τον Υπουργό θα το εξετάσουν με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ τις επόμενες ημέρες. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι παρόμοιο πρόβλημα διάθεσης προϊόντος και χαμηλής τιμής αντιμετώπισαν και οι καλλιεργητές σπαραγγιού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η φετινή χρονιά διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στους παραγωγούς. Και για αυτήν την περίπτωση ο Βουλευτής ζήτησε την εξέταση και την αντιμετώπιση της.

2 σχόλια:

  1. Κάντε εμπάργκο στη Ρωσία. Ο κουλης θα τα στείλει στην Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα ο σταμενιτης δεν θα φάει το βράδυ που οι κερασοπαραγογοι πουλάν με εξευτελιστικές τιμές το προϊόν τους..μπεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365