Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Επισκέψεις Θεοδώρας Τζάκρη στις πληγείσες από το φαινόμενο GENESIS περιοχές της Π.Ε. Πέλλας (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου

«Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των παραγωγών της Πέλλας για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία  “GENESIS”.

Επισκέφτηκε τον Άγρα, το Μεσημέρι, την Καρυδιά, την Όρμα, το Λουτράκι, τον Μεγαπλάτανο, την Φιλώτεια και τους Γαλατάδες

 

Η κακοκαιρία “GENESIS” που έφερε από την Πέμπτη 9 Ιουνίου ισχυρές βροχές, καταιγίδες  και ριπαίους ανέμους σε ολόκληρη την Π.Ε. Πέλλας, φαινόμενα που συνεχίζονται και σήμερα ακόμη και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, έπληξε τις καλλιέργειες κυρίως του κερασιού, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην φάση της συγκομιδής, προκαλώντας «σκίσιμο» του καρπού και καθιστώντας έτσι την παραγωγή μη εμπορεύσιμη, αλλά και τις καλλιέργειες επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων κλπ που αυτή την περίοδο συγκομίζονται επίσης.


Για τον λόγο αυτό η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε χθες Σάββατο 11 Ιουνίου τον Άγρα, το Μεσημέρι και την Καρυδιά και σήμερα (Κυριακή 12 Ιουνίου) την Όρμα, το Λουτράκι, τον Μεγαπλάτανο, την Φιλώτεια και τους Γαλατάδες ανταποκρινόμενη στις φωνές αγωνίας και απόγνωσης των παραγωγών των πληττόμενων περιοχών, που έχοντας ολοκληρώσει το σύνολο των καλλιεργητικών εργασιών (ποτίσματα, ραντίσματα κλπ) και έχοντας καταβάλει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής (φάρμακα, λιπάσματα, ενέργεια κλπ) έχει τουλάχιστον τετραπλασιαστεί, ήταν έτοιμοι να συλλέξουν τους καρπούς των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς.


Η κ. Τζάκρη κατά την διάρκεια των επισκέψεών της στα παραπάνω δημοτικά διαμερίσματα (Άγρας, Μεσημέρι, Καρυδιά, Όρμα, Λουτράκι, Φιλώτεια, Μεγαπλάτανος κλπ) διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο στις καλλιέργειες που αυτήν την περίοδο, βρίσκονταν στην φάση της συγκομιδής και πιο συγκεκριμένα στα κεράσια, που παρουσιάζουν «σκάσιμο» σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό από τον τεράστιο όγκο νερού που δέχτηκαν κατά την διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου και κατά την επίσκεψή της στους Γαλατάδες διαπίστωσε επίσης τις ζημίες που προκλήθηκαν και στα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια κλπ, τα οποία εμφανίζουν επίσης παρόμοια εικόνα (σκίσιμο κλπ)

Η κ. Τζάκρη ήρθε σε επικοινωνία αμέσως με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Βέροια και ενημερώθηκε ότι οι αναγγελίες ώστε οι αγρότες να δηλώσουν τις ζημιές τους εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων θα ανοίξουν την Τρίτη 14 Ιουνίου, ώστε να εκτιμηθούν οι ποσότητες που έμειναν μέσα στα χωράφια από το σκάσιμο.  


Να σημειωθεί επίσης ότι κάποια δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Καρυδιά, η Όρμα, ο Μεγαπλάτανος κλπ τις προηγούμενες ημέρες είχαν πληγεί και από καταστροφικό χαλάζι και στις περιοχές αυτές είναι ήδη ανοικτές αναγγελίες, στο πλαίσιο των οποίων οι παραγωγοί μπορούν να δηλώνουν τις ζημιές τους και από τα δύο αίτια (χαλάζι & βροχόπτωση).

Επισημαίνεται ακόμη ότι όσοι παραγωγοί έκαναν δήλωση για ζημιά από χαλάζι, δεν χρειάζεται να ξανακάνουν δήλωση για ζημία από βροχή, εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν γίνει ήδη εκτιμήσεις από γεωπόνους –εκτιμητές.


Υπενθυμίζεται ότι οι ζημίες που παρατηρούνται λόγω του φαινομένου GENESIS είναι ζημίες που καλύπτονται από τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ  και λόγω της μεγάλης έκτασης αυτών, ζήτησε από την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μ. Παππά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες των προεπισκοπήσεων και της αποστολής γεωπόνων- εκτιμητών ώστε οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν αμέσως και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν και οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβληθούν άμεσα στους παραγωγούς προς αντικατάσταση του εισοδήματός τους από την πώληση της παραγωγής τους.


Η κ. Τζάκρη μετά τις παραπάνω επισκέψεις έκανε την ακόλουθη δήλωση «Ενώ ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους παραγωγούς της ΠΕ Πέλλας οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στα όψιμα κεράσια εξαιτίας του παγετού της Άνοιξης του 2021, αυτοί έρχονται πάλι αντιμέτωποι, λίγες μέρες πριν την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και ενώ έχουν καταβάλει τετραπλάσιο κόστος παραγωγής, με τις νέες καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους το καιρικό φαινόμενο GENESIS με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση.

Καλώ την κυβέρνηση της ΝΔ  ανταποκρινόμενη στην έκτακτη συγκυρία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων να κινητοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ, να στείλει έγκαιρα γεωπόνους – εκτιμητές για την καλύτερη καταγραφή των νέων ζημιών ώστε οι αποζημιώσεις να είναι έγκαιρες, δίκαιες και αντικειμενικές και να προχωρήσει επιτέλους στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στα όψιμα κεράσια στους παραγωγούς ολόκληρων δημοτικών διαμερισμάτων που έχει αφήσει χωρίς εισόδημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».- 

11 σχόλια:

 1. Μην έρχεσαι τζάμπα θεοδωρα.. Όρμα Λουτράκι μέγα πλάτανος Σαρακηνοί κορυφή αν τολμήσουν να μην βάλουν αποζημιώσεις και όχι κοροϊδία δεν θα παρουν τπτ ουτε μισή ψήφο.. Εχ'ουμε συννενοηθείς τα χωριά οι βλάκες πεθαναν τέλος η ΝΔ.. Και δεν είναι θέμα τζακρη.. Θα τελειώσει η ΝΔ και θα φροντίσουμε εμείς .. Ουτε μια έδρα δεν θα βγάλουν ουτε μια ορκιζομαστε.. Έχετε πτωχευαη όλοι την Ελλάδα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ πάντως και χωρίς αποζημίωση πάλι δεξιά θα δώσω πάρα να βλέπω τους απλητους αριστερούς με δεξιές τσέπες να είναι κυβέρνηση

   Διαγραφή
  2. Είσαι τραγικός από κάθε άποψη

   Διαγραφή
 2. Σιγά μη δώσουν αποζημίωση.Στην Όρμα η γεωπόνος που κάνει εκτιμήσεις πουλάει πνεύμα στους παραγωγούς και ισχυρίζεται οτι τα χαλαζοχτυπημένα κεράσια ειναι εμπορεύσιμα.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τρέξτε να βγείτε φωτό με τους πολιτικούς..όταν δεν θα μας αποζημιώσουν πάλι θα τους ψηφίσετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι να πουν οι φτωχοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αντιπροσωπε τού κόμματος δεν σε εξουσιοδότησε κανένας να μιλάς για τα χωριά μας κάτσε μόνο σου και να μιλάς μόνο για πάρτη σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. φωτο κουμπαροκατασταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μακεδονική επέλαση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. εκλογεσ εδο κ τορα να φυγει ο γκαντεμησ ο κουλησ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365