Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Λ. Βασιλειάδης: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των ροδακινοπαραγωγών

Δελτίο Τύπου
Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ροδακινοπαραγωγή. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί με τις τιμές στα φάρμακα, τα λιπάσματα και την ενέργεια να είναι στα ύψη. Παράλληλα η έλλειψη εργατών γης που διαχρονικά αποτελεί πρόβλημα, φέτος ήταν ακόμα πιο αισθητή.

Πέρα από το κόστος, παρατηρήθηκαν προβλήματα και στη διάθεση των προϊόντων. Ο πόλεμος, η διατάραξη των αγορών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζουν τις εξαγωγές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, συμπιέζοντας τις τιμές. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία μεταποίησης δεν μπόρεσε να απορροφήσει την παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, με αποτέλεσμα αναστολές παραδόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα που επηρέασαν την ποιότητα των προϊόντων, ενώ δεν τηρήθηκε ούτε η εξαγγελία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) για τις τιμές.

Οι αιτίες για τα προβλήματα αυτά είναι σύνθετες και απαιτούν καλοσχεδιασμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις που συμπεριλαμβάνουν να αξιοποιήσουμε σωστά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών το οποίο θα τρέξει σύντομα, να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα των εργατών, τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία, με την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, όπως άλλωστε προβλέπει και ο μηχανισμός της νέας ΔΥΠΑ, και να δοθεί έμφαση στην ισχυροποίηση των συνεργατικών σχημάτων που οι κακές πρωτοβουλίες του παρελθόντος δαιμονοποίησαν. Για όλα αυτά απαιτείται βεβαίως καθαρή συνεννόηση και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τη χαριστική βολή όμως δίνει η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών που ήρθε να προστεθεί στα ακραία φαινόμενα που είδαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι έντονες βροχοπτώσεις και άνεμοι κατέστρεψαν φρούτα που βρίσκονταν πάνω στα δέντρα, λίγο πριν το στάδιο της συγκομιδής. 

Ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές αυτές με αποτέλεσμα οι ροδακινοπαραγωγοί να βρίσκονται αυτοί τη στιγμή σε απόγνωση. Η στήριξη του κλάδου και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εάν θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βιώσιμος.

Καθημερινά σε όλη την παραγωγική περίοδο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συζητήσουμε τις λύσεις εκείνες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα, αλλά θα εξασφαλίσουν και την άμεση βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Έχω ενημερώσει αναφορικά με όλα τα ζητήματα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής& αποκατάστασης κ. Χρ. Τριαντόπουλο, σε πολλαπλές επαφές μου μαζί τους. Θα συνεχίσω να διεκδικώ το δίκαιο για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών, αλλά και να κάνω προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα.

Επιπροσθέτως έχω καταθέσει στη Βουλή σειρά εγγράφων του ΣΕΑΣ Πέλλας, Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων της Πέλλας, ως Αναφορές με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Εχθές κατέθεσα και Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή, με την οποία ζητώ τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και την αποσαφήνιση και επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ  https://bit.ly/3QOft4w



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365