Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός: Πότε μπορεί να βγει κάποιος από την καραντίνα ακόμα και με θετικό rapid test

Πολλά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν όλους όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό

Σύμφωνα με τη washington post oι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό μετά από 10 ημέρες ακόμα και αν τα rapid test συνεχίζουν να βγαίνουν θετικά. Το CDC καλεί τους ασθενείς να απομονωθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες και να βγουν την 6η αν είναι απύρετοι και χωρίς συμπτώματα.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν όλους όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό με ένα από τα κυριότερα να είναι αυτό του πότε μπορεί να βγει από το σπίτι χωρίς να κολλήσει κάποιον όλο.


Οι κατευθυντήριες γραμμές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι λίγο συγκεχυμένες και μάλιστα είναι υπό εξέταση και ενδέχεται να αλλάξουν. Αρκετοί ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι ασθενείς με Covid θα πρέπει να υποβληθούν σε αρνητικό τεστ αντιγόνου - το οποίο δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά - πριν βγουν από την απομόνωση. Το CDC επί του παρόντος το αφήνει ως επιλογή και δεν το συνιστά ρητά.


Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, λένε οι ειδικοί, είναι ότι κάθε άτομο και κάθε περίπτωση Covid είναι μοναδικό. Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσο θα αρρωστήσει ένα άτομο ή πόσο καιρό ένα άτομο θα παραμείνει μολυσματικό. Οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν ένα γενικό πλαίσιο, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές περιστάσεις, τις προτεραιότητες και τους πόρους τους για την αξιολόγηση του κινδύνου σύμφωνα με τη Washington Post.


Πόσο καιρό πρέπει να απομονωθώ εάν έχω covid;

Ο κορoνοϊός έχει το δύσκολο χαρακτηριστικό ότι είναι μεταδοτικός ακόμη και πριν το μολυσμένο άτομο εμφανίσει συμπτώματα. Γενικά, η περίοδος αιχμής της αποβολής του ιού ξεκινά περίπου μία ή δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και συνεχίζεται δύο ή τρεις ημέρες μετά.


Παρόλο που ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τον ιό αργότερα κατά τη διάρκεια της ασθένειας, είναι ακόμα δυνατό. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό για περίπου οκτώ ημέρες κατά μέσο όρο αφού βγει θετικός.


Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μετά από 10 ημέρες, ακόμη κι αν ένα άτομο εξακολουθεί να είναι θετικό.


Το CDC καλεί τους ασθενείς να απομονωθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Την 6η Ημέρα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση, εφόσον τα συμπτώματά σας έχουν βελτιωθεί και έχετε μείνει χωρίς πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς να πάρετε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό. Το CDC διαθέτει μια αριθμομηχανή στην ιστοσελίδα απομόνωσης και καραντίνας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να το καταλάβουν.


Ένα σημείο που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση: Η ημέρα 1 της απομόνωσής σας, σύμφωνα με το CDC, είναι η ημέρα αφότου αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα ή είστε θετικοί. (Έτσι, αν έχετε πονόλαιμο τη Δευτέρα το απόγευμα, αυτή είναι η Ημέρα 0 και η Τρίτη είναι Ημέρα 1.)


Δεν πρέπει να βγω αρνητικός σε ένα γρήγορο τεστ πριν φύγω από την απομόνωση;

Οι οδηγίες του CDC σχετικά με αυτό είναι συγκεχυμένες. Δεν συνιστά ρητά να έχετε αρνητικό τεστ για να τερματίσετε την απομόνωση.


Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι γρήγορες δοκιμές στο σπίτι, γνωστές και ως τεστ αντιγόνου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την έξοδο από την απομόνωση.


Αυτό συνέβη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος βγήκε αρνητικός δύο φορές πριν φύγει από την απομόνωση. (Ο Μπάιντεν, ο οποίος έπαιρνε το αντιιικό Paxlovid, παρουσίασε λοίμωξη «ανάκαμψης», βγήκε θετικός το Σάββατο και επέστρεψε στην απομόνωση.) Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γρήγορες εξετάσεις είναι πιο εύκολα διαθέσιμες από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το CDC κυκλοφόρησε αυτήν την καθοδήγηση .


Πρέπει να επαναλάβω το γρήγορο τεστ εάν είναι αρνητικό;

Για τα υγιή άτομα, εάν το τεστ αντιγόνου είναι αρνητικό την 5η Ημέρα ή μετά, «είναι απίθανο να είναι μεταδοτικοί σε άλλους ανθρώπους».


Για άτομα με ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τη μετάδοση του ιού, ένα επιπλέον τεστ δεν είναι κακή ιδέα. Σε άτομα με συμπτώματα, οι κλινικοί γιατροί προτείνουν μερικές φορές μια δεύτερη γρήγορη εξέταση για να είναι σίγουροι.


Πηγή:  Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365