Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Έμπλαστρο θα ανιχνεύει τον κορονοϊό

Έμπλαστρο θα ανιχνεύει τον κορονοϊό

Επιστήμονες από το Τόκιο ανέπτυξαν μια νέα, ελάχιστα επεμβατική, βασισμένη σε αντισώματα μέθοδο ταχείας ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 χωρίς αιμοληψία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στο μέλλον για την ανίχνευση πολλών ασθενειών.


Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τόκιο, διερεύνησαν την ιδέα της δειγματοληψίας και δοκιμής του διάμεσου υγρού ή ιστού (ISF), το οποίο βρίσκεται στα στρώματα της επιδερμίδας και του χορίου του ανθρώπινου δέρματος, για την ανίχνευση του κορονοιού.


Πρόκειται για ένα διάλυμα που περιβάλλει τα κύτταρα των πολυκύτταρων οργανισμών, αποτελώντας το κύριο συστατικό του εξωκυτταρικού υγρού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης πλάσμα και διακυτταρικό υγρό.

Αν και τα επίπεδα αντισωμάτων στο ISF είναι περίπου 15%-25% συγκριτικά με αυτά του αίματος, είναι εφικτή η ανίχνευση αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 IgM/IgG και έτσι το ISF θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άμεσο υποκατάστατο της δειγματοληψίας αίματος.


Στην πράξη οι ερευνητές ανέπτυξαν βιοδιασπώμενες πορώδεις μικροβελόνες από πολυγαλακτικό οξύ που αντλεί το ISF από το ανθρώπινο δέρμα και στη συνέχεια κατασκεύασαν έναν βιοαισθητήρα ανοσοπροσδιορισμού με βάση το χαρτί για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2. Ενσωματώνοντας αυτά τα δύο στοιχεία δημιούργησαν ένα συμπαγές έμπλαστρο ικανό να ανιχνεύει επιτόπου τα αντισώματα μέσα σε 3 λεπτά (αποτέλεσμα από δοκιμές in vitro).


Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό το νέο τεστ ανίχνευσης έχει μεγάλες δυνατότητες για τον γρήγορο έλεγχο της COVID-19, αλλά και πολλών άλλων μολυσματικών ασθενειών και είναι ασφαλές και αποδεκτό από τους ασθενείς. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, αποτελώντας βασικό «εργαλείο» για την παγκόσμια διαχείριση των μολυσματικών ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365