Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα γρίπης: Έφτασε στη χώρα δυο μήνες νωρίτερα, ποιους «χτυπά»

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Οι ειδικοί καλούν ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης που έφτασε φέτος δυο μήνες νωρίτερα.


Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Ματίνα Παγώνη αναφορικά με τη γρίπη, η διασπορά της οποίας είναι ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


«Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.


Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Ματίνα Παγώνη αναφορικά με τη γρίπη, η διασπορά της οποίας είναι ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.


«Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.


Πρόσθεσε πως η γρίπη είναι ένας ιός που γνωρίζουν καλά οι επιστήμονες και ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για την γρίπη, καθώς όπως είπε φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν.


«Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.


Δύο μήνες νωρίτερα εμφανίστηκε η γρίπη


Η συνύπαρξη πάντως γρίπης και covid-19 είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη» ανέφερε χθες, ο Γκίκας Μαγιορκίνης.


Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι».


Εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.


Τι λέει ο ΕΟΔΥ


Από το τέλος Ιουλίου τα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού που οφείλονταν στους ιούς της γρίπης αυξάνονταν συνέχεια στον νεανικό πληθυσμό που βρισκόταν σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα, μεταφράζονται σε εκατοντάδες κρούσματα, για τα οποία δεν έγινε διερεύνηση και ταυτοποίηση των ιών της γρίπης.


Πάντως, η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε νέους που ήταν εκτεθειμένοι μεσα σε αςφυκτικό συγχρωτισμό και χωρίς μέτρα προστασίας.


Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθόλη τη διάρκεια του έτους. Κατά την περυσινή περίοδο γρίπης για παράδειγμα είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ πέντε περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 3 θάνατοι.


Την αμέσως προηγούμενη περίοδο, 2020-2021 δεν είχε καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό ή θάνατος. Πριν από την πανδημία κορονοιού καταγράφονταν περίπου 280 νοσηλείες λόγω γρίπης σε ΜΕΘ και περί τους 125 νεκρούς.


«Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.


Και προσέθετε ότι «με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος».


Υπενθύμισε τέλος ο ΕΟΔΥ πως για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό. Τα αντιγριπικά εμβόλια αναμένονται στις αρχές του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365