Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Εμφανίστηκε δηλητηριώδες σκαθάρι στην Αριδαία; - Το περίεργο μεγάλο έντομο που μοιάζει λιθόκερο (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις εικόνες από την Αριδαία με το περίεργο σκαθάρι

Αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκαθάρι που μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα και είχε μήκος περίπου 10 εκατοστά βρέθηκαν κάτοικοι της Αριδαίας.


Το συγκεκριμένο σκαθάρι μοιάζει πάρα πολύ με το σπάνιο δηλητηριώδες αμφίβιο έντομο που ονομάζεται λιθόκερος και το οποίο εμφανίζεται σπάνια στη χώρα μας και συνήθως δίπλα στη θάλασσα.


Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες το σκαθάρι που εμφανίστηκε στην Αριδαία μοιάζει πάρα πολύ με το δηλητηριώδες έντομο λιθόκερο. Σίγουρα από την στιγμή που δεν είμαστε ειδικοί δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την προέλευση του σκαθαριού, αλλά καλό είναι οι κάτοικοι της Αλμωπίας να έχουν το νου τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθούν με το θέμα.


Ο λιθόκερος

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα, ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.


Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες. Ο θάνατος μπορεί να έλθει μόνο αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.


Δείτε τις εικόνες από την Αριδαία με το περίεργο σκαθάρι:






Δείτε τον λιθόκερο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365