Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Υπέρταση: Η απλή κίνηση κάθε βράδυ που μπορεί να ας σώσει

Η απλή κίνηση κάθε βράδυ που μπορεί να ας σώσει

«Κλειδί» στη διάγνωση της «ύπουλης» υπέρτασης η μέτρηση της πίεσης το βράδυ.

Η υπέρταση θεωρείται «ύπουλη» νόσος και είναι αρκετοί οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια αυτή γιατί δεν γίνεται αντιληπτό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σοβαρά σύμφωνα με το News4Health


Περίπου 15% των ατόμων ηλικίας 40 - 75 ετών έχουν ένα είδος αδιάγνωστης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), η οποία συμβαίνει μόνο τη νύχτα. Επειδή ακριβώς δεν το γνωρίζουν και επειδή δεν λαμβάνουν σχετική θεραπεία έχουν μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών όπως εγκεφαλικό, συγκοπή, ακόμα και θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice.


Όταν η αρτηριακή πίεση παρακολουθείται όλο το 24ωρο, τα άτομα μπορούν να χωρίζονται σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με το μοτίβο της αρτηριακής τους πίεσης:

1.Εκείνοι που το βράδυ η πίεσή τους είναι χαμηλότερη από αυτή που έχουν την ημέρα. (Αυτό συμβαίνει στους υγιείς ανθρώπους).

2.Σε αυτούς που το βράδυ και την ημέρα η πίεση του αίματος τους δεν έχει καμία ιδιαίτερη διαφορά

3.Και εκείνοι που παραδόξως, το βράδυ έχουν πιο υψηλή αρτηριακή πίεση από την ημέρα που είναι περισσότερο ενεργοί όπως είναι φυσιολογικό.


Όταν η υπέρταση δεν έχει διαγνωστεί και δεν έχει θεραπευτεί προκαλεί καρδιαγγειακή ασθένεια, η οποία πρόκειται μια από τις κυρίες αιτίες θανάτου και αναπηρίας στη Βρετανία. Ένας στους 8 ανθρώπους στην Αγγλία δεν έχει διαγνωστεί με υπέρταση, γεγονός το οποίο τους βάζει σε κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών.


Ένας στους οκτώ ανθρώπους στην Αγγλία δεν έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, γεγονός που τους βάζει σε κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Η 24ωρη παρακολούθηση της υπέρτασης έχει σταματήσει να είναι προτεραιότητα ειδικά μετά από την εποχή που ήρθε η νόσος Covid -19 στη ζωή μας.


Οι περισσότεροι παρακολουθούν την πίεσή τους μόνοι τους στο σπίτι. Παρόλα αυτά, όσοι κάνουν μέτρηση πίεσης στο σπίτι, μονοι τους με τα οικιακά πιεσόμετρα δεν μπορούν να μετρήσουν και να παρακολουθήσουν την πίεση τους στην ώρα που κοιμούνται τη νύχτα. Έτσι, εκείνοι οι άνθρωποι που η πίεσή τους είναι κανονική την ημέρα αλλά το βράδυ ανεβαίνει έχουν υπέρταση με όλα τα ρίσκα που αυτό περικλείει.


Η νέα μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησε στην πίεση των ασθενών σε 24ωρη βάση στο νοσοκομείο και παρατήρησε ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση τη νύχτα. Οι ερευνητές παρατήρησαν, έπειτα αναζήτησαν τα μοτίβα της αρτηριακής πίεσης από ασθενείς που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, είχαν την ίδια ηλικία και ήταν σε μονάδας εντατικής θεραπείας.


Όπως φάνηκε το ποσοστό του πληθυσμού αυτής της ομάδας ήταν γύρω στο 15%. Ένας λόγος που εξηγεί αυτό το ποσοστό είναι ότι η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που είχαν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση και αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να πέφτει η πίεσή τους το βράδυ παρά να παρατηρείται το ανάποδο δηλαδή να έχουν υψηλή πίεση το βράδυ. Συνήθως σε αυτούς τους ανθρώπους γίνεται το ανάποδο.


Περίπου το 15% των ατόμων αυτών είναι από 40 - 75 ετών και έχουν υψηλή πίεση το βράδυ. Τα άτομα που έχουν υψηλή πίεση το βράδυ ενώ μέσα στην μέρα δεν έχουν πρόβλημα ("reverse dip") είναι 40 -75 ετών συνήθωςΑυτά τα άτομα κατά την διάρκεια της ημέρας έχουν χαμηλή πίεση όταν ο γιατρός κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο και έτσι είναι πολύ πιθανό να μην γίνεται σωστή διάγνωση της υπέρτασης.


Μια έρευνα με γερές βάσεις δείχνει επίσης ότι αυτά τα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, συγκοπή ή ακόμα και να πεθάνουν. Η νέα μελέτη πάντως παρατήρησε ότι τόσο τα άτομα αυτά όλων των φύλων, είτε ήταν στο νοσοκομείο είτε απλοί ασθενείς, τουλάχιστον ένας στους 3 είχαν μια καρδιαγγειακή ασθένεια.


Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών η παρακολουθήση την πίεσης τη νύχτα είναι μια σημαντική στρατηγική γιατί η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με τον χρόνο και το πιεσόμετρο στο σπίτι δεν είναι σε θέση να εντοπίσει το πρόβλημα.


Παρόλα αυτά η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς.


Αυτοί είναι :

Η επιλογή της ηλικίας των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη και...στο γεγονός ότι

Η έρευνα δίνει βάση μόνο στη συστολική αρτηριακή πίεση.


Οι ερευνητές πάντως δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη μέση συστολική αρτηριακή πίεση των ανδρών και των γυναικών την ημέρα ή την νύχτα, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία ( 40 -75).


Με πληροφορίες από το medicalxpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365