Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για τους Αποσταγματοποιούς

Δελτίο Τύπου
«Οι Αποφάσεις της Κυβέρνησης για τριπλασιασμό του ΕΦΚ στο προϊόν απόσταξης και του κόστους 12ωρης άδειας απόσταξης οδηγούν τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς σε αφανισμό».
Οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση μετά τις Αποφάσεις της Κυβέρνησης για τριπλασιασμού του ΕΦΚ στο προϊόν απόσταξης και του κόστους 12ωρης άδειας απόσταξης. Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την προκαταβολή του ΕΦΚ επί μιας ποσότητας αποστάγματος που δεν γνωρίζουν εξαρχής καθώς και η υπέρμετρη αύξηση του κόστους της ενέργειας θεωρούνται αντικίνητρα για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς να προχωρήσουν σε αυτή την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης (καζάνια).

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η κ. Θεοδώρα Αυγέρη Βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης μαζί με 37 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του:
(1) να επαναφέρει το κόστος της 12ωρης άδειας στα 48 ευρώ όπως ίσχυε και πέρυσι,
(2) να  διευκολύνει  τους διήμερους αποσταγματοποιούς ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, η οποία θα μπορούσε να γίνει τμηματικά και με την αποπληρωμή να γίνεται μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο και αφού θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος (απόσταγμα) και
(3) να εξετάσει τη μείωση του Ε.Φ.Κ.  (έστω και προσωρινά)  επί της άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, προκειμένου να περιοριστεί (φέτος) το κόστος παραγωγής και να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απόσταξη οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, όπως ζητούν οι Σύλλογοί τους.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
«
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Σε απόγνωση οι μικροί διήμεροι  αποσταγματοποιοί λόγω του σχεδόν τριπλασιασμού του ΕΦΚ στο προϊόν απόσταξης και του κόστους απόκτησης 12ωρης άδειας απόσταξης»
 
Από την 1η Αυγούστου 2022 το προϊόν απόσταξης των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών φορολογείται πλέον όπως και τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή ανά λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ανέρχεται στα 3,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ή 370  ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, αντί των 59 λεπτών ανά κιλό έτοιμου προϊόντος, όπως ίσχυε μέχρι την 1η Αυγούστου. Και ενώ από τη μια ο φόρος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από την άλλη οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί και ιδιοκτήτες καζανιών καλούνται να τον προκαταβάλουν. Συγκεκριμένα, για την έκδοση  24ωρης άδειας απόσταξης  (12+12 ώρες), πέραν των λοιπών δικαιολογητικών, οι μικροί  διήμεροι αποσταγματοποιοί  καλούνται να προκαταβάλουν στο αρμόδιο τελωνείο τον Ε.Φ.Κ. επί του εκτιμώμενου παραγόμενου προϊόντος, ποσότητα που δεν είναι γνωστή εξαρχής, αφού η παραγωγή κυμαίνεται και δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι για τις 7 ημέρες λειτουργίας «του καζανιού» ο φόρος που καλούνται να προκαταβάλουν οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί ανέρχεται πλέον στα 1850 ευρώ, ενώ πέρυσι το ποσό που καλούνταν να προκαταβάλουν ανερχόταν στα 580 ευρώ! Κι ενώ πέρυσι μια 12ωρη άδεια κόστιζε 48 ευρώ, φέτος κοστίζει 111 ευρώ!

Στα παραπάνω οικονομικά άχθη έρχεται να προστεθεί και ο σχεδόν τριπλασιασμός του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την απόσταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής του αποστάγματος (π.χ. τσίπουρου).  Η αύξηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος, μέχρι και 40%, αλλά και στον περιορισμό της παραγωγής του εν λόγω προϊόντος λόγω αδυναμίας των διήμερων αποσταγματοποιών να προχωρήσουν στη διαδικασία της απόσταξης εξαιτίας του πολύ υψηλού-απαγορευτικού κόστους παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στην απόφαση που ελήφθη την  περασμένη άνοιξη για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, η οποία τους στέρησε τη  δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό όρο «τσίπουρο», «τσικουδιά» κ.λ.π. για τα παραγόμενα προϊόντα τους , τα οποία είναι πλέον υποχρεωμένοι να ονομάζουν ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Επειδή, τα αποστάγματα όπως το τσίπουρο είναι παραδοσιακά προϊόντα τα οποία προέρχονται από τα παραπροϊόντα παραγωγής του οίνου, αξιοποιώντας τα στέμφυλα και όσο το δυνατόν το αμπέλι.

Επειδή, η προκαταβολή του Ε.Φ.Κ., και μάλιστα επί μιας ποσότητας που δεν είναι εξαρχής γνωστή, είναι αντικίνητρο για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς.

Επειδή, η αύξηση τους 12ωρης άδειας σε 111 ευρώ (από τα μέχρι πέρυσι 48 ευρώ) θα λειτουργήσει τους ως αντικίνητρο για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επαναφέρει το κόστος της 12ωρης άδειας στα 48 ευρώ όπως ίσχυε και πέρυσι;
2. Προτίθεται να  διευκολύνει  τους διήμερους αποσταγματοποιούς ως προς την καταβολή του ΕΦΚ επί του αποστάγματος, η οποία θα μπορούσε να γίνει τμηματικά και με την αποπληρωμή να γίνεται μετά την αποσταγματοποιητική περίοδο και αφού θα έχει οριστικοποιηθεί η τελική ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος (απόσταγμα);
3. Προτίθεται να εξετάσει τη μείωση του Ε.Φ.Κ.  (έστω και προσωρινά)  επί της άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, προκειμένου να περιοριστεί (φέτος) το κόστος παραγωγής και να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απόσταξη οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, όπως ζητούν οι Σύλλογοί τους;
 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αυγέρη Θεοδώρα( Δώρα)

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Λάππας Σπύρος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365