Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Πρόταση για χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών σε ΤΟΕΒ και αγρότες κατέθεσε ο Δ. Σταμενίτης

Δελτίο Τύπου

Το θέμα της φθηνότερης και καθαρότερης ενέργειας στον πρωτογενή τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύση Σταμενίτη με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ κ. Παπαγιαννίδη, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2022.


Ειδικότερα, ο Βουλευτής κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία αυτόνομου προγράμματος με σκοπό τη χρηματοδότηση αποκλειστικά έργων φωτοβολταϊκών σταθμών (net metering), τα οποία θα τροφοδοτούν τη λειτουργία άρδευσης των αγροτεμαχίων. Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί με πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 (ΠΑΑ).


Σύμφωνα με τον Βουλευτή η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος, που θα χρηματοδοτεί φ/β για αγροτική άρδευση, πρέπει να απευθύνεται τόσο στα ΤΟΕΒ όσο και σε μεμονωμένους αγρότες, δίνοντας κίνητρα για είσοδο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της ενέργειας είναι αυτό που απασχολεί σήμερα τον αγροτικό κόσμο λόγω των αυξήσεων στις τιμές που έχει επιφέρει η ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση αλλά και που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Ο Γενικός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι θα εξετάσει την πρόταση του, στα πλαίσια πάντοτε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.


Όπως ήταν αναμενόμενο κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα του έργου κατασκευής του Φράγματος του Αλμωπαίου, όπου βάσει των ανακοινώσεων και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η δημοπράτηση του κυρίως έργου του ταμιευτήρα, που θα κατασκευαστεί με πόρους του ΠΑΑ, αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες ενώ τα αρδευτικά δίκτυα, που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εγκριθούν εντός του φθινοπώρου από τη διυπουργική ΣΔΙΤ.


Ενώ τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των μεσαίων (έως 2,2 εκατ. ευρώ) εγγειοβελτιωτικών έργων που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα του ΠΑΑ 2023 -2027, ζήτημα το οποίο ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365