Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Τούρκος πιλότος κόντεψε να συντριβεί σε αερομαχία με ελληνικά F-16: Τον άφησαν να φύγει οι Έλληνες

Τούρκος πιλότος κόντεψε να συντριβεί κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά F-16
Αρνητική εξέλιξη είχε για έναν Τούρκο πιλότο, η απόπειρα παρενόχλησης ελληνικών μαχητικών F-16 κατά την διάρκεια της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς από τύχη δεν συνετρίβη με το μαχητικό του.


Όπως μετέδωσε η εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», την περασμένη Πέμπτη (6/10), κατά την διάρκεια ολοκλήρωσης της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, ένας κλειστός σχηματισμός 4 οπλισμένων μαχητικών ελληνικών F-16 εμφανίστηκε ξαφνικά να πετά ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμεύσει με NAVTEX για την άσκηση.


Η τετράδα πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος από Κρήτη μέχρι Κύπρο διαλύοντας – όπως είχε συμβεί το 2020 πάλι – κάθε ίχνος της τουρκικής αεράμυνας, η οποία τους αντιλήφθηκε όταν εμφανίστηκαν στο FIR Λευκωσίας, ανατολικά της Λεμεσού, κατά την διάρκεια της κορύφωσης της άσκησης στην ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών.


Μάλιστα, αν και υπήρξε η σκέψη να πραγματοποιούσαν διελεύσεις πάνω από την Μεγαλόνησο, τελικά δεν προχώρησαν αφού ο σκοπός της πτήσης ήταν άλλος και δεν θα ήταν καθόλου κομψό προς τους συμμάχους να δοθεί η εντύπωση ότι τους χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα.


Οι Τούρκοι βλέποντας τα ελληνικά F-16 απογείωσαν 2 μαχητικά προκειμένου να τα αναχαιτίσουν. Δεν γνώριζαν ότι ήταν 4 τα ελληνικά μαχητικά, αφού ο κλειστός σχηματισμός που πετούσαν τα εμφάνιζε στα ραντάρ για ένα ζευγάρι. Μόνο που ήδη είχαν απογειωθεί ελληνικά μαχητικά από την Κρήτη, που περίμεναν τους Τούρκους. Έτσι, μόλις οι Τούρκοι πιλότοι αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς τον σχηματισμό των «τεσσάρων», τα δύο ελληνικά τους καταδίωξαν κι άρχισαν οι αερομαχίες.


Οι Έλληνες πιλότοι άρχισαν να τραβούν τους Τούρκους σε ένα σπιράλ αερομαχιών με στόχο να τους εγκλωβίσουν και να πάρουν την «ώρα έξι», να βρεθούν δηλαδή στην ουρά τους, έχοντάς τους σε ζώνη κατάρριψης. Οι Τούρκοι κάπου έχασαν τον προσανατολισμό τους, κάπου πίστεψαν ότι μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση, επέμεναν… μέχρι που ακούστηκε από τον ασύρματο η απεγνωσμένη φωνή για βοήθεια του ενός εκ των δύο Τούρκων πιλότων.


Ο Έλληνας που βρισκόταν πίσω του, τον είχε λοκάρει, ο Τούρκος προσπαθούσε να ξεφύγει και ξαφνικά είδε ότι έμενε από καύσιμα. Φυσικά, τα «γαλάζια γεράκια» κατάλαβαν ότι τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ άσχημα για τον αντίπαλο πιλότο και σταμάτησαν να τον πιέζουν, δίνοντάς του χώρο να επιστρέψει στην πατρίδα του.


Από τον ασύρματο άκουγαν τους Τούρκους να εμψυχώνουν τον συνάδελφο τους – όπως και ο δεύτερος του σχηματισμού – ώστε να προσγειώσει το μαχητικό στην βάση του Ντάλαμαν. Στον ασύρματο ακούστηκε ο Τούρκος πιλότος να λέει ότι δεν θα καταφέρει. Ότι θα χάσει το αεροσκάφος. Τελικά, κατάφερε να το προσγειώσει έχοντας αδειάσει τις δεξαμενές του, αφού ελάχιστα μόλις πάτησαν και οι τρεις τροχοί στον διάδρομο, ο κινητήρας έσβησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365