Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Τιμολόγια ρεύματος: Φθηνότερες οι χρεώσεις για το μήνα Δεκέμβρη, πώς θα διαμορφωθούν

Τον μήνα Δεκέμβρη οι τιμές στο ρεύμα ανά κιλοβατώρα θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 15%
Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν οι νέες χρεώσεις ρεύματος για το μήνα Δεκέμβρη, και όλα δείχνουν ότι θα είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Αύγουστο, οπού και ξεκίνησε το νέο μοντέλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες σε λίγες μέρες που θα ανακοινωθούν οι τιμές ρεύματος ανά πάροχο, θα είναι αρκετά σε πιο χαμηλά επίπεδα, και πιο συγκεκριμένα θα έχουν χρέωση 33 με 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς τις εκπτώσεις από την κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή για το μήνα Νοέμβριο η χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας είναι 37 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς όμως την επιδότηση από την Κυβέρνηση.

Αυτόματα αυτό σημαίνει, αν επαληθευτούν οι τιμές, ότι τον μήνα Δεκέμβρη οι τιμές στο ρεύμα ανά κιλοβατώρα θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 15%.

Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, ανακοινώνονται οι τιμές από τους παρόχους και μετά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοινώνει τις επιδοτήσεις και το συνολικό κονδύλι για να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι νέες τιμές για το ρεύμα.

Τι ισχύει για το μήνα Νοέμβρη

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 238 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 188 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 €/MWh.
Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγεματικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 €/ΜWh.
Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50€/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 €/MWh.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365