Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Άλμα στην μάχη κατά του καρκίνου – Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να τους θεραπεύσουν

Νέα επιστημονική μελέτη
Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να φέρει νέα επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να σπάσουν την αλληλουχία του DNA ατόμων με καρκίνο και να εισαγάγουν γονίδια σε κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.


Το σύστημα γενετικής τροποποίησης CRISPR, γνωστό ευρύτερα ως «μοριακό ψαλίδι», μπορεί και αποκόπτει συγκεκριμένες αλληλουχίες του γονιδιώματος και να τις αντικαθιστά με άλλες, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την αντιμετώπιση του καρκίνου.


Με τη νέα επιστημονική μελέτη μπόρεσαν να αφαιρέσουν συγκεκριμένα γονίδια και να εισαγάγουν και νέα που προγραμματίζουν τα ανοσοκύτταρα για να καταπολεμήσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο του ασθενούς.


Ο Δρ Antoni Ribas, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και συν-επικεφαλής της μελέτης είπε: «Αυτό είναι ένα άλμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο».


Οι επιστήμονες απομόνωσαν γονίδια υποδοχέων ανοσοκυττάρων απευθείας από το αίμα 16 ασθενών με διαφορετικούς όγκους και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας επεξεργασία γονιδίων CRISPR για να δημιουργήσουν αυτά τα απομονωμένα γονίδια με σκοπό να στοχεύσουν μεταλλάξεις καρκινικών κυττάρων, τα έγχυσαν πίσω στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με την ικανότητα να αναγνωρίζουν τον καρκίνο και να του επιτίθενται.


Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και όγκου από 16 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.


Απομόνωσαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που είχαν εκατοντάδες μεταλλάξεις που στοχεύουν ειδικά στους καρκίνους που μαστίζουν το σώμα τους.


Αυτά τροποποιήθηκαν για να μπορούν να στοχεύουν τον συγκεκριμένο όγκο κάθε ασθενούς, ο οποίος έχει εκατοντάδες μοναδικές μεταλλάξεις.


Ένα μήνα μετά τη θεραπεία, πέντε από τους συμμετέχοντες ήταν σταθερά καλά στην υγεία τους που σημαίνει ότι δεν είχαν αναπτυχθεί όγκοι.


Το CRISPR αποτελείται αποτελείται από τα εξής: ένα RNA και ένα ένζυμο DNA.


Το RNA είναι μια συγκεκριμένη αλληλουχία RNA που αναγνωρίζει το στόχο του DNA που πρόκειται να επεξεργαστεί και κατευθύνει το ένζυμο, Cas9, να ξεκινήσει τη διαδικασία επεξεργασίας.


Το Cas9 κόβει με ακρίβεια τους κλώνους στόχους του DNA και αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι, προκαλώντας ένα κενό στο DNA όπου μπορεί να προστεθεί ένα νέο κομμάτι DNA το οποίο είναι υγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365