Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Η χρήση κάνναβης αυξάνει τους μετεγχειρητικούς πόνους

Η κάνναβη είναι το πιο συχνά παράνομα χρησιμοποιούμενο φάρμακο στις ΗΠΑ

Οι χρήστες κάνναβης βιώνουν 14% περισσότερο πόνο το πρώτο 24ωρο μετά από μια επέμβαση συγκριτικά με μη χρήστες. Επιπλέον, καταναλώνουν μετεγχειρητικά 7% περισσότερα οπιοειδή.

«Η κάνναβη είναι το πιο συχνά παράνομα χρησιμοποιούμενο φάρμακο στις ΗΠΑ και επιλέγεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν πώς επηρεάζει τη μετεγχειρητική κατάσταση των ασθενών», υποστηρίζει ο Elyad Ekrami, MD, επικεφαλής της σχετικής έρευνας και κλινικής μελέτης στο Ινστιτούτο Αναισθησιολογίας της Cleveland Clinic.


Οι ερευνητές μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 34.521 ενηλίκων ασθενών, από τους οποίους οι 1.681 είναι χρήστες κάνναβης, που εισήχθησαν προαιρετικά για χειρουργικές επεμβάσεις στην κλινική του Κλίβελαντ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Οι ασθενείς χρήστες είχαν κάνει χρήση του ναρκωτικού μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την επέμβαση, ενώ οι άλλοι ασθενείς δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ κάνναβη.


Αυτοί που έκαναν χρήση κάνναβης βίωσαν 14% περισσότερο πόνο κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά την επέμβαση σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν πήραν ποτέ κάνναβη. Επιπλέον, οι ασθενείς που έκαναν χρήση κάνναβης κατανάλωσαν 7% περισσότερα οπιοειδή μετά τη χειρουργική επέμβαση, κάτι που οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι στατιστικά σημαντικό, αλλά είναι πιθανώς κλινικά σχετικό. 


«Η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης, της διαβάθμισης του πόνου και της κατανάλωσης οπιοειδών έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε μικρότερες μελέτες, αλλά είχε αντικρουόμενες κριτικές », προσθέτει ο Δρ. Εκραμί. «Η μελέτη μας περιλαμβάνει μεγαλύτερο δείγμα, αλλά δεν περιλαμβάνει ασθενείς με διάγνωση χρόνιου πόνου ή αυτούς που έλαβαν περιφερειακή αναισθησία, κάτι που θα είχε σοβαρή σύγκρουση με τα αποτελέσματά μας. Επιπλέον, στη μελέτη συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η χρήση καπνού και άλλων παράνομων ναρκωτικών, καθώς και η κατάθλιψη και οι ψυχολογικές διαταραχές».


Ο Δρ Εκραμί σημειώνει ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τον περαιτέρω προσδιορισμό των επιδράσεων της κάνναβης στα χειρουργικά αποτελέσματα.


«Οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν κάνναβη μπορεί να νιώθουν μεγαλύτερο πόνο και να χρειάζονται ελαφρώς υψηλότερες δόσεις οπιοειδών μετά την επέμβαση, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί μια πολυπαραγοντική διερεύνηση για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου», συμπληρώνει.


Πηγή: American Society of Anesthesiologists


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365