Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Γιατί ο βήχας κρατάει τόσο πολύ αυτό το χειμώνα, τί λένε οι ειδικοί

«Τα αντιβιοτικά για τις ιογενείς λοιμώξεις δεν βοηθούν»

Μια λοίμωξη δεν θα δώσει ανοσία για μια άλλη, καθώς οι άνθρωποι καλούνται να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να «κρατηθούν υγιείς» τον χειμώνα.

Γιατροί, σύμφωνα με το SkyNews, δήλωσαν ότι ο βήχας διαρκεί πολύ αυτόν τον χειμώνα και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι κολλάνε τη μία λοίμωξη μετά την άλλη.


Η καθηγήτρια Kamila Hawthorne, πρόεδρος του Royal College of GPs, δήλωσε ότι οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι ο τρέχων γύρος των αναπνευστικών λοιμώξεων αργεί περισσότερο από το συνηθισμένο να περάσει, αλλά πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν χωρίς ιατρική φροντίδα.


Είπε ότι τα λουκέτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να μείωσαν την "αντίσταση του κοινού στις λοιμώξεις" - αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι "σαφές" γιατί τόσοι πολλοί βήχες και κρυολογήματα παραμένουν για τόσο πολύ καιρό.


Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά των λοιμώξεων του κατώτερου και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο που συνήθως παρατηρείται μέχρι στιγμής τον χειμώνα, πρόσθεσε.


Ο καθηγητής Hawthorne δήλωσε: "Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένες από τις τρέχουσες αναπνευστικές λοιμώξεις που κυκλοφορούν φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο - αυτό έχει παρατηρηθεί τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς, αλλά δεν είμαστε απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.


"Οι περισσότεροι πολίτες ήταν κοινωνικά απομονωμένοι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χειμώνων και αυτό φαίνεται να έχει μειώσει την αντοχή τους στις λοιμώξεις - αυτό φαίνεται να καθιστά πιο πιθανό να κολλήσουν λοιμώξεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.


"Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι θέμα συλλογής της μίας λοίμωξης μετά την άλλη. Είναι όλες διαφορετικές και το να ξεπεράσεις έναν τύπο λοίμωξης δεν παρέχει ανοσία έναντι μιας άλλης.


"Θα ενθαρρύναμε τους ασθενείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθούν καλά αυτόν τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης καλής δημόσιας υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών ή η χρήση τζελ χεριών, αν αυτό δεν είναι δυνατό, και η απόρριψη των χαρτομάντιλων μόλις χρησιμοποιηθούν".


«Τα αντιβιοτικά για τις ιογενείς λοιμώξεις δεν βοηθούν»

Ο καθηγητής Hawthorne συνέστησε επίσης την τακτική χορήγηση παρακεταμόλης για κάθε πυρετό, πονόλαιμο ή ωταλγία, τη διατήρηση της ζεστασιάς, την άφθονη ξεκούραση και την κατανάλωση πολλών υγρών.


"Θα ενθαρρύναμε τους ασθενείς να κατανοήσουν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις δεν θα βοηθήσει, καθώς βοηθούν μόνο στις βακτηριακές λοιμώξεις", είπε.


"Οι περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος οφείλονται σε ιούς.


"Εάν ο βήχας είναι ιδιαίτερα επίμονος ή αναδύει αποχρωματισμένα φλέγματα, έχει επιδεινωθεί σοβαρά με δύσπνοια, ή εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει πόνο στο στήθος ή χάνει βάρος χωρίς λόγο, θα πρέπει να ζητήσει ιατρική γνώμη".


Ο καθηγητής Hawthorne δήλωσε ότι οι γενικοί ιατροί βλέπουν τεράστια αύξηση της ζήτησης για ραντεβού, μεταξύ άλλων από ανθρώπους των οποίων η σωματική και ψυχική υγεία υποφέρει λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.


"Είναι αυτονόητο ότι αν οι ασθενείς αγωνίζονται να τρέφονται υγιεινά ή να θερμαίνουν τα σπίτια τους ή ζουν σε υγρές συνθήκες, τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υγεία τους - και το πρόσθετο άγχος της οικονομικής δυσπραγίας θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων", είπε.


Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να "αντιμετωπίσει τις σοβαρές και χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στο γενικό ιατρείο" παράλληλα με την περικοπή της γραφειοκρατίας, ώστε οι γενικοί ιατροί να μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365