Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Θεοδώρα Τζάκρη: «Άνιση μεταχείριση των μηλοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας από το ΥΠΑΑΤ»

Δελτίο Τύπου

Με Ερώτησή της στη Βουλή ζητά να χορηγηθούν ενισχύσεις deminimis σε όλα τα προϊόντα ροδάκινα, μήλα, κάστανα ακτινίδια κλπ.


Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χορηγήσει ενισχύσεις deminimis μόνο στους μηλοπαραγωγούς συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, μη συμπεριλαμβάνοντας μηλοπαραγωγούς άλλων περιοχών όπως της Πέλλας και της Ημαθίας, συνεχίζοντας μια επιλεκτική τακτική χορήγησης ενισχύσεων deminimis σε ορισμένα προϊόντα και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας η οποία συνιστά άνιση και διακριτική μεταχείριση σε βάρος των παραγωγών, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά: 


(1) Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολουθεί αυτή την επιλεκτική τακτική χορήγησης ενισχύσεων deminimis σε ορισμένα προϊόντα και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, (2) Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ενημέρωσε αναλόγως (στην προκειμένη περίπτωση για τα κάστανα και τα μήλα) όλες τις ενδιαφερόμενες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ότι προτίθεται να χορηγήσει ενισχύσεις deminimis στα κάστανα και στα μήλα, ώστε να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία και να συμπεριληφθούν και αυτές στις Αποφάσεις χορήγησης deminimis που έχουν ήδη εκδοθεί, (3) για τις προθέσεις του να συμπεριλάβει τους μηλοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας στις ενισχύσεις deminimis προκειμένου να καλύψουν και αυτοί έστω και ένα μέρος της απώλειας εισοδήματός τους από τη φετινή προβληματική εμπορική διαχείριση του προϊόντος και (4) πότε προτίθεται να προχωρήσει σε ενισχύσεις deminimis και σε άλλα προϊόντα που έχουν ζημιωθεί και οι παραγωγοί έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους όπως είναι τα ροδάκινα, τα ακτινίδια κλπ.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:  


«

Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εκτός των ενισχύσεων deminimis οι μηλοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας»


Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η καταβολή ειδικής έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ το στρέμμα, μέσω της διαδικασίας των de minimis, προκειμένου να στηριχθούν οι μηλοκαλλιεργητές μιας συγκεκριμένης μηλοπαραγωγικής περιοχής της χώρας που ζημιώθηκαν σοβαρά από τις συνθήκες αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, εξαιρώντας άλλες περιοχές που καλλιεργούνται τα μήλα όπως στην Πέλλα, Κοζάνη, Μαγνησία κλπ 

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην εμπορία τους με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί να υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, από τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής (έλλειψη εργατών γης), ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού (πχ με την Αίγυπτο), που οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο. Αυτή η κατάσταση αφορά το σύνολο των μηλοπαραγωγών στη χώρα και όχι μόνο τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. 

Είναι η δεύτερη φορά που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακολουθεί το μοντέλο επιλεκτικής χορήγησης ενισχύσεων deminimis. Η πρώτη φορά αφορούσε στη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς  της Πιερίας.

Αυτό δείχνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αποφασίζοντας από ότι φαίνεται με γνώμονα το φόβο των κινητοποιήσεων ενόψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών, εικόνα που σίγουρα δε θα άρεσε στην κυβέρνηση. Συνιστά δε, μια  άνιση διακριτική μεταχείριση σε βάρος των παραγωγών άλλων περιοχών της χώρας.

Επιπλέον, αγνοεί τους χιλιάδες ροδακινοπαραγωγούς που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας και οι οποίοι είδαν από την αρχή μέχρι και το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στο χώμα λόγω των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων. Ένα προϊόν που η διάθεση και η εμπορία του έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το κυριότερο η καλλιέργεια προηγείται κατά τουλάχιστον 3 μήνες αυτής των μήλων και πολύ περισσότερο αυτής των κάστανων.  

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:


1. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολουθεί αυτή την επιλεκτική τακτική χορήγησης ενισχύσεων deminimis σε ορισμένα προϊόντα και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας;

2. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ενημέρωσε αναλόγως (στην προκειμένη περίπτωση για τα κάστανα και τα μήλα) όλες τις ενδιαφερόμενες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ότι προτίθεται να χορηγήσει ενισχύσεις deminimis στα κάστανα και στα μήλα, ώστε να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία και να συμπεριληφθούν και αυτές στις Αποφάσεις χορήγησης deminimis που έχουν ήδη εκδοθεί;

3. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε τους μηλοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας στις ενισχύσεις deminimis προκειμένου να καλύψουν έστω και ένα μέρος της απώλειας εισοδήματός τους από τη φετινή προβληματική εμπορική διαχείριση του προϊόντος; 

4. Με τι χρονικό ορίζοντα προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενισχύσεις deminimis και σε άλλα προϊόντα που έχουν ζημιωθεί και οι παραγωγοί έχουν απωλέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους όπως είναι τα ροδάκινα, τα ακτινίδια κλπ;  


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365