Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Αυτές είναι οι διαφορές κορονοϊού, γρίπης και κρυολογήματος - Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα
Καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η γρίπη και ο κορονοϊός κάνουν «πάρτι» διότι βρίσκονται σε έξαρση. Πώς ΄΄ομως μπορείτε να ξεχωρίσετε και να βρείτε τις διαφορές στα συμπτώματα ανάμεσα σε Covid19, γρίπη αλλά και αλλεργίες.

Πυρετός, ρίγος, μυαλγίες και βήχας είναι, όλα, συμπτώματα που μοιάζουν για το απλό κρυολόγημα, τη γρίπη, τις εποχιακές αλλεργίες και για τον κορονοϊό.


Έτσι μπορείτε να ξεχωρίσετε από τι πάσχετε, καθώς τα συμπτώματα της κάθε πάθησης έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους.


Κορονοϊός

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Όμως τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, βαριά ανοσοκαταστολή, είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου.


Τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι:

ΠΥΡΕΤΟΣ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑΣ (συνήθως ξηρός)

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

Τα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως ρινικές εκκρίσεις, κυνάγχη και οπισθορινική καταρροή είναι λιγότερο συχνά από τις άλλες παθήσεις.


Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.


Απλό Κρυολόγημα

Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον κορονοϊό. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.


Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι:

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΟΠΙΣΘΟΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΦΑΡΥΓΓΑΣ

ΒΗΧΑΣ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ (ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ)


Εποχική Γρίπη

Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του κορονοϊού.


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες με αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση.


Εποχική Αλλεργία

Η εποχική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, που συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων που δυστυχώς μπορούν να παρομοιαστούν με τα συμπτώματα του κορονοϊού.


Οι «ξένες ουσίες» περιλαμβάνουν διάφορα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, διάφορες τροφές, κλπ. Η εποχική αλλεργία συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς όμως την παρουσία συστηματικών συμπτωμάτων.


Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΗΠΙΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ

ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΟΣ

Η εποχική αλλεργία, συνήθως, διαρκεί μερικές εβδομάδες η και μήνες ανάλογα με τον αλλεργιογόνο παράγοντα.


Συμπερασματικά, ο νέος κορονοϊός προκαλεί πολύ συχνά πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια και επηρεάζει περισσότερο τους πνεύμονες. Συνήθως δεν παρουσιάζει ρινική καταρροή σε αντίθεση με τις άλλες ασθένειες της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τις περιπτώσεις αλλεργίας.


Πηγή: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365