Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Κορονοϊός: Νέα έρευνα ψάχνει αν ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο

Έρευνα
Τους Ρεπουμπλικάνους εξακολουθεί να τους απασχολεί αν ο κορωνοϊός διέρρευσε κατά λάθος ή όχι από ένα κινεζικό εργαστήριο, για αυτό και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, James Comer και η υποεπιτροπή για την πανδημία του κορωνοϊού ζήτησαν σχετικές πληροφορίες και μαρτυρίες από πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Δρα. Άντονι Φάουτσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα «ακολουθήσουν τα γεγονότα» και «θα ζητήσουν τη λογοδοσία αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης που συμμετείχαν σε οποιοδήποτε είδος συγκάλυψης».


«Αυτή η έρευνα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει για να μάθουμε πού και πώς προέκυψε αυτός ο ιός, ώστε να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε, να προετοιμαστούμε ή να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή του», δήλωσε στο Associated Press ο Brad Wenstrup, πρόεδρος της υποεπιτροπής για τον ιό.


Οι επιστολές προς τον Fauci, προς τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines, προς τον υπουργό Υγείας Xavier Beccera και προς άλλους είναι η τελευταία προσπάθεια της νέας Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης εκστρατείας του 2022.


Ο Brad Wenstrup, ο οποίος είναι επίσης επί μακρόν μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι αποκρύπτουν βασικά στοιχεία σχετικά με την έρευνά τους για τον κοροναϊό.


Οι Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής εξέδωσαν πέρυσι μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο ιός μπορεί να αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κίνας.


Αυτό θα έρχονταν σε αντίθεση με μια αξιολόγηση της U.S. intelligence community assessment που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με την οποία οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο ιός ήταν βιολογικό όπλο, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να διέρρευσε σε ένα εργαστηριακό ατύχημα.

Οι επιστολές που στάλθηκαν χθες δεν απαιτούν τη συμφωνία για συνεργασία των παραληπτών και σύμφωνα με τον Brad Wenstrup, οι νομοθέτες θα εκδώσουν κλητεύσεις εάν οι πιθανοί μάρτυρες δεν συνεργαστούν.


Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους επιστήμονες να προσδιορίσουν το πώς εμφανίζονται οι ασθένειες, αλλά μελέτες από ειδικούς σε όλο τον κόσμο έχουν αποφανθεί ότι η COVID-19 πιθανότατα προήλθε από μια αγορά ζωντανών ζώων στο Wuhan της Κίνας.


Ενώ αρχικά η υπόθεση ότι η COVID-19 προήλθε από τυχαία διαρροή εργαστηρίου απορρίφθηκε από τους περισσότερους εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε έρευνα για το θέμα τον Μάιο του 2021.


Πολλοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Fauci, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο υπηρετούσε ως επικεφαλής σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα υγείας, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ιός πιθανότατα εμφανίστηκε στη φύση και μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, σύμφωνα με ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο γνωστό ως spillover event. Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει κανένα βασικό νέο επιστημονικό στοιχείο που ενισχύει την υπόθεση της διαρροής του ιού από το εργαστήριο.


Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον Φαούτσι ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο, αρνούμενος τον περασμένο Μάιο ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδότησαν μια έρευνα “gain of function” - την πρακτική της ενίσχυσης ενός ιού σε εργαστήριο για τη μελέτη της πιθανής επίδρασής του στον πραγματικό κόσμο - σε ένα εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν. Ο γερουσιαστής Ted Cruz, προέτρεψε ακόμη και τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland να διορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τις δηλώσεις του Fauci.


Ο Φάουτσι, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών της χώρας υπό Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς προέδρους, χαρακτήρισε την κριτική του ρεπουμπλικανικού κόμματος ως «ανόητη».


Ο Cruz και ο γερουσιαστής Rand Paul, έχουν πει στο παρελθόν ότι μια επιστολή του Οκτωβρίου 2021 από το NIH προς το Κογκρέσο έρχεται σε αντίθεση με τον Fauci. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ή επιστημονική συναίνεση ότι η έρευνα “gain of function” χρηματοδοτήθηκε από το NIH και δεν φαίνεται σχέση μεταξύ της έρευνας που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ με την εμφάνιση της COVID-19. Το NIH έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η χρηματοδότησή του δεν προορίζεται για τέτοια έρευνα που περιλαμβάνει την ενίσχυση της μολυσματικότητας και της θνησιμότητας ενός παθογόνου παράγοντα.


Πάντως ο Fauci από τον περασμένο Νοέμβριο έχει δηλώσει ότι θα «συνεργαστεί πλήρως και θα καταθέσει» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποφασίσουν να ερευνήσουν την προέλευση της COVID. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να καταθέσω. Μπορούμε να υπερασπιστούμε και να εξηγήσουμε όλα όσα έχουμε πει», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365