Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ο πόλεμος του FDA κατά του Juul, θα σκοτώσει ανθρώπους

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θύματα θα είναι οι καπνιστές τσιγάρων

Οι γραφειοκράτες δηλώνουν ότι θέλουν να σώσουν ζωές. Αλλά οι πράξεις τους κινούνται για να εμποδίσουν ένα εργαλείο που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους καπνιστές να  διακόψουν εντελώς το κάπνισμα.


Είναι τρομακτικό το ότι μια κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή σας εν μία νυκτί χωρίς καν να μπει στον κόπο να αντιτάξει ουσιαστικά επιχειρήματα.

Κι όμως, αυτό ακριβώς έκαναν οι γραφειοκράτες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στην εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων Juul. Ενώ η Juul πήρε αναστολή της εκτέλεσης από το δικαστήριο, η εταιρεία αποτελεί ένα από τα πολλά θύματα του αντιπαραγωγικού πολέμου του FDA κατά της νικοτίνης. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θύματα θα είναι οι καπνιστές τσιγάρων.


Παρακολουθώ το θέμα εδώ και αρκετά χρόνια και δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι το Juul είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μετάβασης από το κάπνισμα σε εναλλακτικές, ασφαλέστερες πηγές νικοτίνης. Το άτμισμα δεν τερματίζει την κατανάλωση νικοτίνης, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό βήμα προς έναν κόσμο χωρίς τσιγάρα. Στην πραγματικότητα, έχει πλέον αποδειχθεί ότι τo ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο αποτελεσματικό από τις παραδοσιακές, εγκεκριμένες από τον FDA θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, στο να καταφέρνει τους καπνιστές να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα.


Στην αίτησή 125.000 σελίδων που προσκόμισε στον FDA, η Juul υπενθύμισε στον οργανισμό περισσότερες από 110 μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων έναντι της παραδοσιακής κατανάλωσης νικοτίνης.

Η εταιρεία ήταν επίσης πολύ καλός ομαδικός παίκτης, υπερπηδώντας όλα τα εμπόδια που της έβαλαν οι ταξιαρχίες που εναντιώνονται στο άτμισμα.


Όπως μας υπενθυμίζει ο Guy Bentley του Ιδρύματος Reason στη New York Daily News, «Η Juul συμμορφώθηκε με σχεδόν κάθε αίτημα των επικριτών, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των αρχικών της καμπανιών μάρκετινγκ το 2016, αφαιρώντας οικειοθελώς όλες τις γεύσεις που δεν περιέχουν καπνό και αυτές με μενθόλη από την αγορά το 2019 και υποστήριξε την αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος από τα 18 στα 21».


Και όμως ο FDA διέταξε να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul και τα υγρά αναπλήρωσης από την αγορά, παρόλο που η δική του απόφαση περιλαμβάνει αυτή την αξιοσημείωτη παραδοχή: “Μέχρι σήμερα, ο FDA δεν έχει λάβει κλινικές πληροφορίες που να προτείνουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος που να σχετίζεται με τη χρήση της συσκευής JUUL ή  των JUUL pods.” Με άλλα λόγια, ούτε η αποτελεσματικότητα του Juul στο να απομακρύνει τους καπνιστές από πιο επικίνδυνα προϊόντα ούτε η επιτυχία του στο να κάνει ορισμένους καπνιστές να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα αποτελούν, για τον FDA, επαρκή απόδειξη του οφέλους του προϊόντος για τη δημόσια υγεία.


Μην περιμένετε πάντως ευσταθή επιχειρήματα από τον FDA. Η Michelle Minton του Competitive Enterprise Institute γράφει ότι “το σκεπτικό του FDA, ότι τα προϊόντα Juul δεν είχαν επαρκή στοιχεία τοξικότητας προκαλεί σύγχυση, δεδομένου ότι ο οργανισμός είχε εγκρίνει προηγουμένως προϊόντα θερμαινόμενου καπνού IQOS και καύσιμα τσιγάρα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νικοτίνη, “και τα δύο προφανώς έχουν χειρότερα [τοξικολογικά ] προφίλ σε σύγκριση με το Juul.” Προσθέτει ότι “ο FDA έχει χορηγήσει έγκριση για μάρκετινγκ σε άλλες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων” παρότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ασφαλέστερα.


Όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση νικοτίνης από τα παιδιά, η απόφαση του FDA έρχεται σε μια εποχή που το Juul δεν είναι πλέον το πιο δημοφιλές προϊόν ατμίσματος μεταξύ των νέων και όταν το άτμισμα γίνεται αξιοσημείωτα λιγότερο δημοφιλές στους εφήβους. Ο Bentley σημειώνει, για παράδειγμα, ότι “σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Εθνική Έρευνα για τη χρήση Καπνού από τους Νέους, το 89% των νέων [μαθητές λυκείου] δεν ατμίζει και το 95% δεν ατμίζει συχνά”. Εν τω μεταξύ, στα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, μόνο το 7,6 τοις εκατό των μαθητών γυμνασίου και λυκείου ανέφεραν ότι άτμιζαν τον τελευταίο μήνα, από 27,5 τοις εκατό που είχε καταγραφεί το 2019.


Αντί να επικροτεί τις βελτιώσεις, ο οργανισμός συνέχισε να διεξάγει πόλεμο κατά της νικοτίνης. Αυτός ο πόλεμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, κανόνες για την απαγόρευση των αγαπημένων αρωματικών γεύσεων των ατμιστών και τη μείωση ιχνοστοιχείων νικοτίνης στα τσιγάρα. Ωστόσο, ελλείψει της πιο δημοφιλούς εναλλακτικής λύσης, του Juul, ο FDA το μόνο που κάνει είναι να εξασφαλίσει ότι οι καπνιστές θα καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα, θα στραφούν σε λιγότερο καταξιωμένα προϊόντα ή ακόμη και στη μαύρη αγορά για να λάβουν τη δόση της νικοτίνης που χρειάζονται.


Ο FDA έχει ξεχάσει γιατί μπήκε στο πεδίο της μάχης εξ αρχής. Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 480.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του καπνίσματος. Πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από την επανειλημμένη εισπνοή πίσσας, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προϊόν καύσης. Και εδώ είναι το βασικό σημείο: Μπορεί να καπνίζουν για το χτύπημα από τη νικοτίνη, αλλά δεν πεθαίνουν από τη νικοτίνη. Αυτό το απλό γεγονός εξηγεί γιατί δημιουργήθηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η σημασία της καινοτομίας έγκειται ακριβώς στην ικανότητά της να παρέχει νικοτίνη χωρίς καύση και πίσσα.


Όλοι οι πόλεμοι έχουν θανάσιμες απώλειες. Ο πόλεμος του FDA κατά της νικοτίνης μπορεί να ζημιώσει το Juul, αλλά το ίδιο πιθανό είναι να βλάψει εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικες που συνεχίζουν να εισπνέουν πίσσα από τα τσιγάρα χάρη στην άρνηση του οργανισμού να επιτρέψει ασφαλέστερες, αλλά και ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις. Εάν αυτοί οι ρυθμιστικοί φορείς που επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο κερδίσουν τη μάχη τους εναντίον της Juul, οι μόνοι άλλοι νικητές θα είναι οι καπνοβιομηχανίες, οι έμποροι λαθρεμπορίου και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που θα πρέπει να συνεχίσουν να θεραπεύουν τους αιχμάλωτους καπνιστές.


Πηγή: https://reason.com/2022/06/30/the-fdas-war-on-juul-will-kill-people/?fbclid=IwAR0nFsDHutOSNVYBpkof_mlonAqdzL1X9YaX_CSW3vLht1KrSwdp93ezCjM&fs=e&s=cl 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365