Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Πλειοψηφία 171 βουλευτών θα είχε η ΝΔ με ενισχυμένη αναλογική - Τι θα θα ισχύει στην Πέλλα

Ανακατατάξεις θα υπάρχουν στην Πέλλα αν η ΝΔ διατηρήσει τα ποσοστά της

Συνολικά 25 έδρες παραπάνω διεκδικεί η ΝΔ με το ίδιο ποσοστό  στις εκλογές του Ιουνίου - Ποια κόμματα  θα τις χάσουν, ανακατατάξεις θα υπάρχουν στην Πέλλα αν η ΝΔ διατηρήσει τα ποσοστά της.


Οι εθνικές εκλογές ανέδειξαν ως αδιαμφισβήτητο νικητή την Νέα Δημοκρατία καθώς αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και εκτόξευσε την διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στις 20 μονάδες. Παρά την εμφατική νίκη με ποσοστό 40,79% η ΝΔ δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής. 


Εάν η αναμέτρηση γινόταν με το σύστημα της νέας ενισχυμένης αναλογικής – η οποία θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές - τότε η ΝΔ θα έβγαζε 171 βουλευτές (από 146 που ανέδειξε με την απλή αναλογική και 158 που είχε το 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που έβγαλε τώρα και 86 το 2019), το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41 που έδωσε η κάλπη της Κυριακής και 22 που είχε το 2019), το ΚΚΕ 22 (από 26 που βγάζει σήμερα και 15 που είχε στις προηγούμενες εκλογές) ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16 σήμερα και 10 το 2019).


Ως γνωστόν οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα στις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν με ενισχυμένη αναλογική που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει το κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να του δώσει επιπλέον έως 50 έδρες. Το σύστημα προβλέπει την παροχή «δώρου» 20 εδρών με το που το πρώτο κόμμα «κλειδώσει» ποσοστό άνω του 25% και στην συνέχεια 1 έδρα μπόνους για κάθε μισή μονάδα που προσθέτει στα ποσοστά του.


Εφόσον λοιπόν η ΝΔ πιάσει και πάλι ποσοστά άνω του 40% τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων καθώς και από το άθροισμα των ποσοστών των εξωκοινοβουλευτικών συνδυασμών. Ο συγκεκριμένος συσχετισμός των ποσοστών θα καθορίσει και τις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ θα κερδίσει περισσότερες έδρες.


Σε κάθε περίπτωση η προσομοίωση της κατανομής των εδρών στο σενάριο που θέλει τα κόμματα να πιάνουν τα ίδια ποσοστά και στις εκλογές του Ιουνίου δίνει ίσως την πιο πιθανή εικόνα της νέας Βουλής. 


Σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα πάρει τουλάχιστον μια έδρα στις περισσότερες πενταεδρικές. Ειδικότερα


- Στα Ιωάννινα εξελέγη μόνο ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και έμειναν εκτός κοινοβουλίου οι Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και 2ο κόμμα με 13 μονάδες πίσω πήρε δύο έδρες λόγω αυξημένων υπολοίπων. Με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ αναμένεται να πάρει συνολικά 3 έδρες ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα χάσουν από μία


- Οι Σέρρες από εξαεδρική έγινε πενταεδρική λόγω της ανακατανομής που προκάλεσε η απογραφή του πληθυσμού. Στις εκλογές του Μαΐου η ΝΔ πήρε 2 έδρες και από μία πήραν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Οι δεύτερη αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει πιθανότατα ως μπόνους μια ακόμα έδρα στην ΝΔ που θα χαθεί από το τρίτο κόμμα. 


- Μια παραπάνω έδρα ως μπόνους αναμένεται να λάβει η ΝΔ και στην Μεσσηνία βγάζοντας 3 βουλευτές από 2 που ανέδειξαν οι κάλπες του Μαΐου (Α. Σαμαράς και ένας εκ των Μίλτου Χρυσομάλλη και Γιάννη Λαμπρόπουλου).


- Αυξημένες πιθανότητες να κερδηθεί μια έδρα υπάρχουν και για τα Δωδεκάνησα. Την έδρα θα την χάσει το τρίτο κόμμα που θα είναι το ΠΑΣΟΚ εκτός και αν κάνει ανατροπή και αναδειχθεί δεύτερο (οι κάλπες του Μαϊου το έφεραν μόλις μια μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ)


- Πιθανότατα η ΝΔ θα αναδείξει 4 βουλευτές – από 3 – στην Μαγνησία. Θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο ο κ. Αθανάσιος Λιούπης ενώ θα χαθεί η έδρα από το ΚΚΕ


Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα συνήθως παίρνει 3 έδρες σε όλες τις τετραεδρικές περιφέρειες. Εάν επιβεβαιωθεί ο κανόνας τότε:


- Στην Κοζάνη η μία έδρα που πήρε ο ΝΔ και ο υποψήφιος Στάθης Κωνσταντινίδης θα γίνουν 3 και θα ξαναμπούν ο νυν υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο κ. Γιώργος Αμανατίδης. Οι δύο έδρες θα χαθούν πιθανότατα από το ΠΑΣΟΚ (Πάρις Κουκουλόπουλος) και το ΚΚΕ (Τίνα Κουζιάκη)


- Στον Έβρο οι 2 έδρες θα γίνουν 3 και θα επιστρέψει στη Βουλή ο κ. Σταύρος Κελέτσης, ενδεχομένως και ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να κρατήσει σε άλλη περιφέρεια την έδρα του. Μια έδρα θα χαθεί από την Ελληνική Λύση.


- Μια έδρα αναμένεται να κερδηθεί και στην Πέλλα(Καρασμάνης) την οποία θα χάσει το ΠΑΣΟΚ(Αλεξανδρίδου) εκτός και αν διατηρήσει υψηλά ποσοστά στο νόμο. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να χαθεί η έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και να μείνει εκτός Βουλής η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.


- Στην Ημαθία οι 2 έδρες της ΝΔ αναμένεται να γίνουν 3


- Στα Τρίκαλα από μια έδρα έχουν μοιραστεί τα 4 πρώτα κόμματα. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα επανέλθει στις 3 έδρες ενώ θα τις χάσουν μάλλον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.


- Το ίδιο θα συμβεί και στην Φθιώτιδα. Οι εκλογές του Μαΐου ανέδειξαν βουλευτή τον νυν υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ενώ οι επόμενες κάλπες θα σημάνουν την επιστροφή του Γιάννη Οικονόμου και του Γιώργου Κοτρωνιά


- Μια παραπάνω έδρα αναμένεται να κερδίσει η ΝΔ στις περιφέρειες Δυτικής Αττικής, Κορινθίας και Χανίων


Πέραν αυτών η ΝΔ αναμένεται να πάρει μια παραπάνω έδρα στην Αχαΐα (την χάνει η Ελληνική Λύση), στην Εύβοια (την χάνει η Ελληνική Λύση) και στην Α Πειραιά (την χάνει το ΚΚΕ)


Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365