Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Θεοδώρα Τζάκρη: Επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι - Επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου

Η υπ. βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, επισκέφτηκε το Μεσημέρι, τον Αρχάγγελο και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της 17ης Μαΐου και απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία κοινοποιεί και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με την οποία τον ενημερώνει για τις ζημιές που πρωτίστως προκάλεσε η χαλαζόπτωση στην κερασοκαλλιέργεια. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται επίσης σε κτήματα με ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, βαμβάκια, σπαράγγια, κλπ, στα Εσώβαλτα και στο Σταυροδρόμι. 


Στην επιστολή της μεταφέρει τη δυσμενή κατάσταση των αγροτών της Πέλλας καθώς βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους καθώς η μειωμένη παραγωγή επιβαρύνεται σημαντικά από το αυξημένο κόστος παραγωγής.


Η κ. Τζάκρη με την επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά: (1) ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών ώστε να γίνουν οι προεπισκοπήσεις, να ξεκινήσουν οι αναγγελίες, να γίνουν οι δηλώσεις των παραγωγών και να κινητοποιηθεί η εκτιμητική διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, (2) το κατάστημα ΕΛΓΑ της Βέροιας να στελεχωθεί άμεσα με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό (γεωπόνους- εκτιμητές, πληροφορικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και κτηνίατρους) προκειμένου το εκτιμητικό έργο να πραγματοποιείται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις και (3) σε καμία περίπτωση να μη σταματήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των ενστάσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:


 

​​​​Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

​​​​Κοιν: Πρόεδρο ΕΛΓΑ

 

ΘΕΜΑ: «Νέες ζημιές στις καλλιέργειας της Πέλλας από χαλάζι»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Μεγάλες ζημιές διαπιστώνονται σε πολλές περιοχές της Πέλλας μετά τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου. Το χαλάζι ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα, στην αρχή ήταν ψιλό, όμως στη συνέχεια έγινε μεγαλύτερου μεγέθους και δύο ώρες αργότερα μετά «το πέρας του φαινομένου» το χαλάζι δεν είχε λιώσει ακόμη. Η χαλαζόπτωση ήταν τέτοιας έντασης που πέρα από την ηρτημένη παραγωγή έχει καταστρέψει και φυτικό κεφάλαιο.

Σημαντικές ζημιές καταγράφονται στην κερασοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα στο μισό και πλέον αγρόκτημα του Μεσημερίου μέχρι τα όρια του αγροκτήματος της Φλαμουριάς, στην περιοχή της Καρυδιάς και στην περιοχή του Αρχάγγελου. Στις περιοχές αυτές η κερασιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια με την ηρτημένη παραγωγή των κερασιών να βρίσκεται λίγο πριν τη συγκομιδή.

Στα Εσώβαλτα και στο Σταυροδρόμι σημαντικές ζημιές καταγράφονται σε κτήματα σε κάθε είδους καλλιέργεια (με ροδάκινα, βερύκοκα, νεκταρίνια, βαμβάκια, σπαράγγια, κλπ).

Ήδη οι αγρότες της Πέλλας μετρούν τις ζημιές τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Απριλίου (βροχοπτώσεις, παγετός και χαλάζι) που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή καλλιεργειών με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, λωτούς κλπ.

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες της Πέλλας- καλλιεργητές δενδρωδών καλλιεργειών (ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων, κερασιών, δαμάσκηνων, ακτινιδιών  κλπ.) θα χάσουν μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, με το  εισόδημα τους διαρκώς να μειώνεται.

 

Σε επικοινωνία μου με την κ. Μ. Παππά, Προϊσταμένη του καταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας ενημερώθηκα ότι η υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη με μόλις 9 μόνιμους γεωπόνους - εκτιμητές και 4 συμβασιούχους. Επιπλέον, η κ. Παππά μου επισήμανε ότι, εξαιτίας της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας, θα σταματήσει η επανεξέταση των ενστάσεων από τις περυσινές ζημιές προκειμένου οι γεωπόνοι - εκτιμητές να ασχοληθούν με την εκτίμηση των ζημιών της φετινής περιόδου. Σημειώνεται ότι η επανεξέταση των ενστάσεων έχει ολοκληρωθεί μόνο για την περιοχή του Άγρα και είναι σε εξέλιξη στις περιοχές του Μεσημερίου, Νησίου κλπ. και αν διακοπούν «βιαίως» αυτή τη στιγμή, λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα επανεκκινήσουν τον επόμενο Οκτώβριο με ότι αυτό σημαίνει για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες που έχουν υποβάλλει ενστάσεις.

Επίσης, επικοινώνησα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον οποίο ενημέρωσα για τα σημαντικά προβλήματα των αγροτών της περιοχής και ζήτησα την άμεση κινητοποίηση των διαδικασιών του ΕΛΓΑ.  Στον κ. Λυκουρέντζο μετέφερα τον έντονο προβληματισμό και την  απόγνωση των αγροτών της περιοχής της Πέλλας, καθώς βλέπουν για μια ακόμη φορά τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας του γεγονότος ότι η μειωμένη παραγωγή επιβαρύνεται σημαντικά από το αυξημένο κόστος παραγωγής.  


Προς τούτο, είναι επιτακτική η ανάγκη:


1. Ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών ώστε να γίνουν οι προεπισκοπήσεις, να ξεκινήσουν οι αναγγελίες, να γίνουν οι δηλώσεις των παραγωγών και να κινητοποιηθεί η εκτιμητική διαδικασία για την καταγραφή των ζημιών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς,

2. το κατάστημα ΕΛΓΑ της Βέροιας να στελεχωθεί άμεσα με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό (γεωπόνους- εκτιμητές, πληροφορικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και κτηνίατρους) προκειμένου το εκτιμητικό έργο να πραγματοποιείται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις,

3. σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των ενστάσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μου,

 

με εκτίμηση

Θεοδώρα Τζάκρη

Υποψήφια Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365