Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας ισχίου και ακτινογραφίας λεκάνης ισχίων

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας ισχίου και ακτινογραφίας λεκάνης ισχίων

Οι ακτινογραφίες ισχίου και οι ακτινογραφίες λεκάνης ισχίων είναι και οι δύο διαγνωστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της περιοχής του ισχίου και της πυέλου. Ενώ μπορεί οι δύο ακτινογραφίες να σχετίζονται μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο τύπων.


Η άρθρωση του ισχίου που έχει το σχήμα σφαίρας είναι η  υποδοχή όπου το μηριαίο οστό αρθρώνεται με την κοτύλη της λεκάνης. Η ακτινογραφία ισχίου επικεντρώνεται κυρίως στη λήψη εικόνων της ίδιας της άρθρωσης του ισχίου. Συχνά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την αξιολόγηση διαφόρων καταστάσεων που επηρεάζουν το ισχίο, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων, των εξαρθρώσεων, της αρθρίτιδας και των αναπτυξιακών ανωμαλιών. Οι εικόνες ακτίνων Χ που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας ακτινογραφίας ισχίου, τυπικά δείχνουν τα οστά της άρθρωσης του ισχίου, συμπεριλαμβανομένης της μηριαίας κεφαλής, του λαιμού και του τροχαντήρα, καθώς και της κοτύλης.


Από την άλλη πλευρά, η ακτινογραφία λεκάνης ισχίου παρέχει μια ευρύτερη άποψη της πυελικής περιοχής, που περιλαμβάνει όχι μόνο τις αρθρώσεις του ισχίου αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη όπως το λαγόνιο, το ισχίο, το ηβικό οστό, το ιερό οστό και τον κόκκυγα. Η ακτινογραφία πυέλου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση μιας σειράς καταστάσεων που αφορούν τη λεκάνη, όπως τα κατάγματα, οι λοιμώξεις, οι όγκοι και άλλων συγγενών ανωμαλιών και εκφυλιστικών ασθενειών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην σωστή ευθυγράμμιση της λεκάνης και στην ανίχνευση ανωμαλιών όπως πυελική ασυμμετρία ή στροφικές παραμορφώσεις.


Κατά την διαδικασία των ακτινογραφιών του ισχίου, ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει στο κρεβάτι περιστρέφοντας το προσβεβλημένο πόδι προς τα μέσα. Στη συνέχεια, το μηχάνημα της ακτίνα Χ περνάει από όλη την πλευρά του ασθενούς προς την άρθρωση του ισχίου, καταγράφοντας εικόνες σε διάφορα επίπεδα για να απεικονιστεί η άρθρωση του ισχίου από διαφορετικές γωνίες.


Η ακτινογραφία λεκάνης ισχίων απαιτεί από τον ασθενή να ξαπλώνει ανάσκελα. Η ακτίνα Χ περνάει πάνω από τον ασθενή με κατεύθυνση  προς το κέντρο της λεκάνης. Αυτό επιτρέπει την ολοκληρωμένη απεικόνιση της πυελικής περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων του ισχίου, του ιερού οστού και του κόκκυγα. Λαμβάνονται πολλαπλές εικόνες για την αξιολόγηση της πυέλου με διαφορετικές προβολές, όπως προσθιοπίσθια (AP) και αμφοτερόπλευρη λοξή όψη, παρέχοντας μια πληρέστερη εικόνα της ανατομίας της πυέλου.


Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το εύρος των οστικών δομών που είναι ορατό σε κάθε τύπο ακτίνων Χ. Σε μια ακτινογραφία ισχίου, οι εικόνες που λαμβάνονται απεικονίζουν κυρίως τα οστά της άρθρωσης του ισχίου, επιτρέποντας την αξιολόγηση της οστικής διάπλασης, του χώρου της άρθρωσης και τυχόν ανωμαλιών ή παθολογιών εντός της άρθρωσης. Οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν την άρθρωση του ισχίου, όπως οι μύες και οι τένοντες, δεν απεικονίζονται τόσο καλά σε μια τυπική ακτινογραφία ισχίου.


Αντίθετα, μια ακτινογραφία λεκάνης ισχίων παρέχει μία ευρύτερη απεικόνιση, συλλαμβάνοντας όχι μόνο τις αρθρώσεις του ισχίου αλλά και τους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς και τις οστικές δομές. Αυτό επιτρέπει μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ανατομίας της πυέλου. Η ακτινογραφία της λεκάνης ισχίων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταγμάτων, όγκων, λοιμώξεων ή άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τα οστά και τους μαλακούς ιστούς της λεκάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365