Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Εφη Αχτσιόγλου: Η πιθανότερη διάδοχός του Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με καταγωγή από τα Γιαννιτσά

Η πιθανότερη διάδοχός του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με καταγωγή από τα Γιαννιτσά

"Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει", ήταν η δήλωση βόμβα του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην είναι πλέον αρχηγός του κόμματος. Ηδη είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που έκαναν λόγο για παραίτηση Τσίπρα, αλλά η επιβεβαίωση της είδησης ήταν ένας κεραυνός.


Αλλωστε στην πρώτη δήλωσή του μετά την εκκωφαντική ήττα του Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Ετσι η ανακοίνωση της παραίτησής του σήμερα Πέμπτη στο Ζάππειο, άφησε άφωνους τους συντρόφους του.


" Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ποιοι θα είναι υποψήφιοι

Όπως είναι φυσικό, αμέσως άρχισαν τα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Ολοι συμφωνούν ότι η επικρατέστερη είναι η Εφη Αχτσιόγλου, την οποία μπορεί να στηρίξει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν φυσικά και άλλες υποψηφιότητες, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης ή ακόμα και η Ρένα Δούρου, αν και η πρώτη περιφερειάρχης έχει στο βιογραφικό της την τραγωδία στο Μάτι και δύσκολα θα περάσει.


Κρίσιμη παράμετρος για το μέλλον και την τύχη των υποψηφίων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από το δαχτυλίδι που έστω και υπογείως μπορεί να δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι η επιλογή της αριστερής τάσης Ομπρέλα, που ήδη σκεφτόταν να κατεβάσει υποψήφιο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αν θα ήταν και πάλι υποψήφιος. Αν και δεν ανήκει στην τάση αυτή η Εφη Αχτσιόγλου, ενδέχεται να πάρει την έγκριση της Ομπρέλας.


Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η αίσθηση ότι η κ. Αχτσιόγλου λόγω του προφίλ της μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση του κόμματος, και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτή είναι η πιθανότερη επιλογή για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.


Η πρώτη δήλωση Εφης Αχτσιόγλου μετά την ήττα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην πρώτη της δήλωση μετά την ήττα, η κ. Αχτσιόγλου φρόντισε να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και να διαψεύσει τις φιλοδοξίες της να είναι η διάδοχός του, αφού για τον επόμενο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ η τυχόν στήριξη του απερχόμενου προέδρου- που παραμένει ο πιο δημοφιλής άνθρωπος στο κόμμα- θα είναι κρίσιμη.


"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάθε συζήτηση που επιχειρεί αυτό να το αμφισβητήσει είναι εκτός πλαισίου, είναι άκυρη και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη και σημαντική μάχη" , δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, τοποθετούμενη στη σεναριολογία για αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τρόπο κατηγορηματικό.


Και προσέθεσε: " Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα με τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό μας και να προχωρήσουμε ενωμένοι με στόχο να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή διακυβέρνηση της ΝΔ που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων".


Ποια είναι η Εφη Αχτσιόγλου

Η Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου, γεννήθηκε στα Γιαννιτσά, στις 4 Ιανουαρίου 1985) και είναι διδάκτορας Εργατικού Δικαίου, δικηγόρος, πολιτικός, εν ενεργεία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.


Έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (5 Νοεμβρίου 2016 - 9 Ιουλίου 2019), ενώ το 2019 αποκάλυψε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι βρίσκεται σε σχέση με τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπο0υλο με τον οποίο έχει ένα παιδί.


Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.


Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων. Επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365