Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Στέλιος Σαρακινλής: Από τον Εθνικό Αριδαίας στην καλύτερη 11αδα της αγωνιστικής

Στέλιος Σαρακινλής

Κάποτε, στα παλιά τα χρόνια, ο τερματοφύλακας περιοριζόταν στα στενά όρια της μικρής του περιοχής και το μόνο που αρκούσε για να θεωρηθεί επαρκής η απόδοση του ήταν να μπορεί να διώχνει, να μπλοκάρει ή να αποκρούει την μπάλα. 

Πλέον και μια και το ποδόσφαιρο έχει γίνει επιστήμη, ο ρόλος του τερματοφύλακα έχει εξελιχθεί σε πολυσύνθετο: χρειάζεται να υποδύεται και τον ιδιόμορφο λίμπερο, να ευστοχεί στις μεταβιβάσεις, να προασπίζεται το πεδίο δράσης του στον αέρα κ.α., χωρίς πάντως να έχει αλλάξει το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά με τις υψηλές πτήσεις, τα μπλοζόν κλπ., παραμένουν το ζουμί της θέσης και αυτά που εξάπτουν το ποδοσφαιρικό μάτι. 

Προκειμένου λοιπόν κανείς να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της θέσης, χρειάζεται όλο αυτό το αγωνιστικό πακέτο δεδομένων βέβαια των φυσικών προσόντων. Είναι πολλά τα ταλέντα που γεμίζουν τα γκολποστ με την πληθωρική παρουσία τους στην Ελλάδα, και είναι συνήθως οι πιο αδικημένοι διότι ο ρόλος τους συμπίπτει με την έλλειψη προβολής καθώς και ευκαιριών. 

Οφείλουμε λοιπόν εμείς να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες (όσο περνάει από το χέρι μας), με μια διεξοδική ματιά στην φετινή Super League 1 K19, όπου μπορεί να διακρίνει κανείς εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Ο κορυφαίος της φετινής διοργάνωσης μέχρι στιγμής (μαζί με τον Αλέξανδρο Τσομπανίδη του Πανσερραϊκού) είναι ο πορτιέρο της Κ19 του Ατρόμητου, Στέλιος Σαρακινλής, με ουκ ολίγα εντυπωσιακά highlights σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια. 

Με καταγωγή από την Αριδαία Πέλλας, για τον 19χρόνο άσο (19/09/04 η ημ. γέννησης) που συμπεριλήφθηκε 2 φορές στις πρώτες 9 αγωνιστικές στην κορυφαία 11άδα της εβδομάδας φέτος (πηγή: Γ. Μανταίος, ΑΠΕ-ΜΠΕ), το αξιοσημείωτο είναι ότι αγωνίζεται για πρώτη φορά στην τριετή πορεία του στον Ατρόμητο, σε συνεχόμενη σειρά αγώνων! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Με μοναδική ποδοσφαιρική του εμπειρία τον Εθνικό Αριδιαίας και με εφόδιο την 8ετή του παρουσία στην τοπική ομάδα (από την ημέρα που πρωτοκλώτσησε την μπάλα, στα 8 του, μέχρι και τα 16), ο Στέλιος κατηφόρισε στην πρωτεύουσα το καλοκαίρι του 2020 και εντάχθηκε στην Κ17 του Ατρόμητου. Ο υψηλόσωμος κίπερ που βίωνε για πρώτη φορά την γεύση των επίσημων αναπτυξιακών διοργανώσεων, στάθηκε αρκετά άτυχος, αφού προτού καλά καλά προχωρήσει λίγο η Super League K17 2020/21, η κυβέρνηση αποφάσισε να της βάλει οριστικό λουκέτο…Μοιραία ήρθε το τέλος της σύντομης ‘’θητείας’’ του στην Κ17, και στην ομάδα νέων τα πράγματα δεν ήταν διόλου ευκολότερα, υπολογίζοντας ότι ως ο ‘’μικρός’’ είχε μπροστά του τους (νυν) επαγγελματίες Γιάννη Σάλτα και Χρήστο Δήμο. Πέρσι (Super League 1 K19 2022/23) και με τον Δήμο βασικό, έκανε τις παρθενικές του εμφανίσεις (3 στο σύνολο) σε επίπεδο νέων, ως ‘’προθέρμανση’’ για φέτος, όπου θα ήταν η σειρά του να φορέσει την φανέλα με το νο.1 στην πλάτη. Με 8 συμμετοχές προς ώρας, έχει γεμίσει επάξια τα γάντια του (εξίσου ταλαντούχου) προκατόχου του και δίνει διαπιστευτήρια, έχοντας σίγουρα καταγραφεί σε πολλά μπλοκάκια.

Εκ πρώτης όψεως άλλωστε, το αξιοζήλευτο παρουσιαστικό του (1,95 μ.) δίνει μια ιδέα και για την προοπτική των δυνατοτήτων του. Στο χορτάρι αξιοποιεί αυτό το προσόν στον μέγιστο βαθμό, με εκτινάξεις για σεμινάριο (ξεδίπλωμα κορμού και άνοιγμα χεριών), με τεχνική αποκρούσεων που θυμίζει Στέφανο Καπίνο στα σπαργανά του, σε συνδυασμό με την έκρηξη και τις τοποθετήσεις του που υπερκαλύπτουν όλες τις γωνιές της εστίας. Μα παράλληλα επιδεικνύει και άνεση με την μπάλα στα πόδια, βγαίνοντας και καθαρίζοντας τις επικίνδυνες προϋποθέσεις με ταχύτητα σκέψης και παίζοντας απλά, με εύστοχες μεταβιβάσεις. 

 Σίγουρα η γκάμα στοιχείων του (skill set) σε συνδυασμό με τα φυσικά προτερήματα του αφήνουν τις καλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον, και μένει να δούμε την εξέλιξη την οποίαν προσμένουμε με θέρμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365