Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Προ των πυλών νέα φορολογία στα ενοίκια

Προ των πυλών νέα φορολογία στα ενοίκια

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να ανοίξει τον φάκελο της φορολογίας των ενοικίων. Στο τραπέζι οι αλλαγές των συντελεστών με ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και μια προσθήκη νέου συντελεστή.

Ριζικό «λίφτινκ» στη φορολογία των ακινήτων και ειδικά των ενοικίων, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την ελάφρυνση περισσοτέρων από 1 εκατ. ιδιοκτητών, που εισπράττουν ενοίκια άνω των 3,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως βγάζει από το συρτάρι το ζήτημα της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών των ενοικίων. 


Οι αλλαγές στην φορολογία των ενοικίων έχει πέσει στο τραπέζι από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης και ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να βγάζει τον φάκελο από το συρτάρι. 


Το υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζει να μεταβάλλει τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια ούτως ώστε οι επιβαρύνσεις να επιβάλλονται πιο αναλογικά.


Η πρώτη πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει περισσότερα κλιμάκια φορολόγησης. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η θέσπιση νέας προοδευτικότερης κλίμακας, με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, που θα μειώνει τα βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,


Επίσης άλλο ένα σενάριο θέλει την θέσπιση ένος συντελεστή «σφήνα» μεταξύ των υπάρχουσων κλιμάκων, ώστε και πάλι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες «μεσαίας» ιδιοκτησίας. Εξετάζεται δηλαδή να ενταχθεί νέος συντελεστής μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και συγκεκριμένα να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο, με συντελεστή 20% ή 22%.


Με την ισχύουσα φορολογία το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Και για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.


Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουην ηδη καταθέσει πριοτάσεις και ζητούν  τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά 10 μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, προκειμένου η φορολογία να είναι δικαιότερη και να παρέχεται ένα ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες για τη διάθεσή τους στη μόνιμη, αντί για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Με βάση την πρόταση αυτή, το χαμηλότερο κλιμάκιο του 15% (για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ) θα διαμορφώνεται στο 5%, το κλιμάκιο του 35% σε 25% και το ανώτατο κλιμάκιο του 45% σε 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365