Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Πώς θα αναγνωρίσεις το «τσίμπημα» από τα ακάρεα και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν σημάδια που μοιάζουν με τσίμπημα ή δάγκωμα

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν τσιμπάνε όπως κάνουν άλλοι μικροοργανισμοί και έντομα, π.χ. κοριοί και ψύλλοι.

Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν σημάδια που μοιάζουν με τσίμπημα ή δάγκωμα χωρίς όμως το ερυθρό σημάδι που αφήνουν στο δέρμα να είναι κάτι από αυτά τα δύο.


Τα ακάρεα δεν διαθέτουν δόντια και στην ουσία τρέφονται με νεκρά κύτταρα ανθρώπινου δέρματος που αφήνουμε σε στρώματα, παπλώματα και καναπέδες. Τα νεκρά κύτταρά μας αφαιρούνται με τη φυσική διαδικασία της απολέπισης και αποτελούν το 90% της σκόνης του σπιτιού.


Επομένως, τα ακάρεα βρίσκουν άνετα μπόλικη τροφή στους χώρους του σπιτιού μας και καθώς δεν έχουν δόντια, διαλύουν τις τροφές τους με πεπτικά υγρά. Όλα αυτά τα εκκρίματα και τα υπολείμματά τους είναι αυτά που προκαλούν στον άνθρωπο μια σειρά από αλλεργικές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών, είναι και οι δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις.


Επιπλέον, τα ακάρεα μπορούν να προσβάλλουν και θύλακες τρίχας καθώς μπορούν να τραφούν και με τρίχες, με αποτέλεσμα τον κνησμό, το κοκκίνισμα ή την εμφάνιση σπυριών γύρω από την περιοχή.


Μπορεί τα ακάρεα, λοιπόν, να μην μας τσιμπούν, αλλά το ερώτημα παραμένει: πως καταλαβαίνουμε ότι τα σημάδια που έχουμε στο δέρμα μας έχουν προκληθεί από ακάρεα κι όχι από άλλον επιβλαβή μικροοργανισμό;


Πρώτον, τα σπυράκια στο δέρμα σας θα εντοπίζονται σε μια ευρύτερη περιοχή ερυθρότητας και θα είναι διάσπαρτα «μπαλώματα» (πολφοί ή μικρά οιδήματα) κι όχι εν σειρά (γαζώματα) και δεύτερον, το πιο πιθανό, θα συνοδεύονται κι από κάποια άλλα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης.



Έτσι, πιθανά μπορεί να εμφανίσετε και:

Απλό δερματικό ερεθισμό

Δερματικά εξανθήματα με ευρύτερες κοκκινίλες

Δέρμα σπασμένο και ξηρό

Ρινική συμφόρηση, καταρροή και επαναλαμβανόμενο φτέρνισμα

Δυσκολία στην αναπνοή

Πρησμένα χείλη ή/και πρησμένη γλώσσα

Βήχα ξηρό και βραχνάδα

Κνησμό και κόκκινα ή υγρά μάτια

Πόνο στο στομάχι, ναυτία, τάση για έμετο

Επομένως για τη σωστή αντιμετώπιση των ακάρεων και ως εκ τούτου όλων των αλλεργικών αντιδράσεων που αυτά προκαλούν, η καλύτερη δράση είναι η πρόληψη. Η πρόληψη σε αυτήν την περίπτωση είναι ένας καθαρός προσωπικός χώρος απαλλαγμένος από τη μεγάλη συσσώρευση ακάρεων.


Για καθαρούς και υγιεινούς οικιακούς χώρους, καλό είναι:

Η συχνή αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η απομάκρυνση των λούτρινων παιχνιδιών από τα παιδικά δωμάτια (ή το σωστό και τακτικό τους καθάρισμα στο πλυντήριο ή με τη βοήθεια ενός Ατμοκαθαριστή με παροχή ατμού χαμηλής υγρασίας).

Ο καλός, καθημερνός αερισμός των χώρων για τη μείωση της σχετικής υγρασίας του σπιτιού.

Ο καλός, συχνός ηλιασμός μεγάλων υφασμάτινων επιφανειών (π.χ. μαξιλάρια, παπλώματα, κ.α.).

Ο συχνός καθαρισμός των χαλιών και των μοκετών, κατά προτίμηση με ξηρό ατμό, αλλά και η έγκαιρη απομάκρυνσή τους μετά το τέλος του χειμώνα.

Η απολύμανση των στρωμάτων με ισχυρό ατμοκαθαριστή καθώς ο ξηρός ατμός σκοτώνει τα ακάρεα και η ολοκληρωμένη απορρύπανσή τους από τους νεκρούς μικροοργανισμούς με δυνατή σκούπα με καθαρά φίλτρα και καθαρούς αεραγωγούς.

Η προσεκτική απολύμανση με ατμοκαθαριστή και το λεπτομερές σκούπισμα ολόκληρου του σπιτιού. Ιδανική περίπτωση που συνδυάζει απολύμανση με ατμό και ταυτόχρονα αναρρόφηση βρωμιάς/ σκούπισμα χώρων είναι η σειρά Ατμοκαθαριστές με Αναρρόφηση (μοντέλα FAV).

Εμπιστευτείτε τον ξηρό ατμό ενός ισχυρού ατμοκαθαριστή για σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Προστατέψτε την υγεία τη δική σας αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων με σωστή καθαριότητα όλων των χώρων!


Πηγή: pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365