Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Προσοχή στις εφαρμογές social media στα κινητά των παιδιών

Προσοχή στις εφαρμογές social media στα κινητά των παιδιών

Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά και τους έφηβους.

Τα κοινωνικά δίκτυα και οι σχετικές με αυτά εφαρμογές, έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, σε κάθε ηλικία. Αναπόφευκτα, τα social media παίζουν το ρόλο τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και στην καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων. Οι ειδικοί θεωρούν, ότι θα πρέπει οι γονείς να έχουν όχι μόνο αυξημένη προσοχή, αλλά και ειδική γνώση και πληροφόρηση, ώστε να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους, στην κατανόηση της λειτουργίας αυτών των εφαρμογών και την αποφυγή «δυσάρεστων γεγονότων».


Μιλήσαμε με την καθηγήτρια Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, για τις εφαρμογές που υπάρχουν στα κινητά των παιδιών και εφήβων και θα πρέπει οι γονείς, να προσέξουν ιδιαίτερα.


«Δεν μπορούμε να σας αναφέρουμε συγκεκριμένες εφαρμογές ως «απαγορευμένες»,  καθώς όλες κρύβουν κάποιον διαδικτυακό κίνδυνο, όπως παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και όρια. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς είναι πως είναι αναγκαίο να υπάρχει σωστός και διαρκής έλεγχος στην αλληλεπίδραση του παιδιού τόσο με τις εφαρμογές όσο και με τον χώρο του διαδικτύου. Επίσης η σωστή προσέγγιση παίζει σημαντικό ρόλο στο να δρα το παιδί στα πλαίσια συνεργασίας και ασφάλειας. Μπορούν οι κηδεμόνες των παιδιών, αφού συζητήσουν και εξηγήσουν στους ανήλικους τους λόγους που θα ήθελαν να υπάρχει μια εποπτεία των εφαρμογών που χρησιμοποιούν, να εγκαταστήσουν τον «Γονικό Έλεγχο» ( Μέσω του Google Play ή του App store) ή κάποιο έγκριτο internet security που θα διαθέτει αυτές τις λειτουργίες», αναφέρει η κ. Ιωάννου.


Ποιες όμως μπορούν να χαρακτηριστούν «επικίνδυνες» εφαρμογές για τους εφήβους και τι μπορούν να προκαλέσουν.


«Αν πρέπει να αναφερθούμε σε κάποια κατηγορία επικίνδυνων εφαρμογών τότε θα ήταν όσες περιέχουν την δυνατότητα επικοινωνίας και άμεσης αλληλεπίδρασης του παιδιού με άλλους χρήστες ή την κοινοποίηση προσωπικού υλικού (όπως βίντεο ή φωτογραφία)», αναφέρει η κ. Ιωάννου και επισημαίνει:


«Από αυτές τις εφαρμογές, με λίγα λόγια, είναι πιο εύκολο να προσεγγιστεί ένας ανήλικος από κάποιον κακόβουλο χρήστη, χωρίς να σημαίνει πως οι υπόλοιπες δεν κρύβουν κάποιον διαδικτυακό κίνδυνο.


Η αλληλεπίδραση του παιδιού με έναν διαδικτυακό χώρο που κρύβει τέτοιους κινδύνους μπορεί να του προκαλέσει  έναν ενθουσιασμό που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές για εκείνον ενέργειες, απομόνωση καθώς αποκτά ενδιαφέρον για τον ‘κόσμο’ που γνωρίζει εκεί μέσα -χάνοντας το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες που συνήθιζε- στρες, άγχος ακόμα και απόγνωση όταν αρχίζει να αισθάνεται κάποιον κίνδυνο», υπογραμμίζει.


Πολλές από τις εφαρμογές που υπάρχουν στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί σε επιθετική συμπεριφορά, με τα βίντεο που παρουσιάζονται και συχνά εμπεριέχουν σκηνές βίας.


«Αυτό που χρειάζεται να  ειπωθεί, είναι ότι η βία έχει ως γενεσιουργό παράγοντα πολλές αιτίες. Η αυξημένη επιθετικότητα ωστόσο συσχετίζεται στη βιβλιογραφία με την έκθεση σε βίαιο περιεχόμενο που αναπαράγεται μέσα από εφαρμογές. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεπίδραση με εφαρμογές παιχνιδιών μπορούν να συμβάλλουν στο να εκφράσει το παιδί μια επιθετική συμπεριφορά. Η συμμετοχή σε ομάδες ανηλίκων που γνωρίζονται σε πλατφόρμες επικοινωνίας μπορούν να συμβάλλουν στην συμμετοχή των παιδιών σε «συμμορίες», ή οργανωμένες παρέες που προωθούν μηνύματα και πνεύμα βίας. Σίγουρα η κακή και απεριόριστη χρήση δεν βοηθούν στην συναισθηματική ισορροπία του ανηλίκου», καταλήγει η κ. Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365