Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Aυτοκτονία η πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή την γέννα

Aυτοκτονία η πρώτη αιτία θανάτου που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή την γέννα

Αν και σπάνιοι, οι «μητρικοί θάνατοι» εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γαλλία και η αυτοκτονία έχει γίνει η κύρια αιτία, σύμφωνα με μελέτη που από το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας Inserm και τον δημόσιο οργανισμό της Γαλλίας, χωρίς να περιλαμβάνεται η περίοδος της πανδημίας του Covid.

Περίπου 90 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως στη Γαλλία από αιτία που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό-- μία κάθε τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο-- σύμφωνα με την 7η έκδοση αυτής της έκθεσης.


Μεταξύ 2016 και 2018, καταγράφηκαν 272 μητρικοί θάνατοι--από την περίοδο μεταξύ της σύλληψης και μέχρι ένα χρόνο μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η αναλογία μητρικής θνησιμότητας (11,8 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών) δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.


Όμως, αυτή τη φορά, η αυτοκτονία - με άλλα ψυχιατρικά αίτια - αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας (17%) και προηγείται των καρδιαγγειακών νοσημάτων (14%).


«Ήταν η δεύτερη αιτία και έγινε η πρώτη: δεν είναι μια ριζική αλλαγή στην τάση, αλλά μια αυξημένη επιβεβαίωση της βαρύτητας των αυτοκτονιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν-Ντενέ Ταρό, διευθύντρια έρευνας στο Inserm.


Μόνο στις 42 ημέρες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης - την περίοδο αναφοράς για τις διεθνείς συγκρίσεις - σημειώθηκαν 197 θάνατοι μεταξύ 2016 και 2018, που προκλήθηκαν κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.


Παγκοσμίως, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (έως και 42 ημέρες αργότερα), σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2023 από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365