Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Σε αυτό το μέρος οι γυναίκες CEO πληρώνονται καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους

Σε αυτό το μέρος οι γυναίκες CEO πληρώνονται καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους
Στη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες δεν έχουν προβάδισμα μόνο στις αμοιβές, αλλά και στο ποσοστό εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια.

Την ώρα που το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως είναι ακόμη μακριά από τον στόχο της «ίσης εκπροσώπησης» στην εργασία, η Νέα Ζηλανδία βάζει τα γυαλιά στον υπόλοιπο κόσμο.

Στη Νέα Ζηλανδία, τόσο η συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις όσο και οι μισθοί τους ξεφεύγουν κατά πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες απολαβές των γυναικών CEO στη Νέα Ζηλανδία αγγίζουν τα 5,9 εκατ. δολάρια, υπερδιπλάσιες των ανδρών συναδέλφων τους, οι οποίοι λαμβάνουν ετήσιο μισθό 2,6 εκατ. δολάρια.

Η Νέα Ζηλανδία έχει την ισχυρότερη γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια με πάνω από 40% γυναίκες CEO, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της MSCI.

Για να γίνει κατανοητό το πόσα βήματα μπροστά βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον δείκτη MSCI ACWI, μόλις το 6,5% των CEO 2.868 εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ανεπτυγμένες καθώς και αναδυόμενες αγορές, είχε... άρωμα γυναίκας το 2023, αυξημένο μόλις κατά 0,7% από το 2022. Το ποσοστό αυξάνεται στο 19% όσον αφορά τις θέσεις των οικονομικών διευθυντών (chief financial officer - CFO).

Χιλιόμετρα πίσω οι... ανεπτυγμένες χώρες
Οι ανεπτυγμένες χώρες επίσης υστερούν στην εκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Χώρες όπως η Ελβετία (2,2%), η Ολλανδία (3,2%) και η Γερμανία (3,6%), μεταξύ άλλων, είχαν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους. Μάλιστα, οι γυνακες CEO στην Ελβετία κερδίζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στην Ασία, Ιαπωνία (1,1%), Νότια Κορέα (3,2%) και Χονγκ Κονγκ (4,8%) έχουν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους, αν και στη Νότια Κορέα κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με την έκθεση της MSCI.

Οι θέσεις στα διοικητικά συμβούλια που κατείχαν γυναίκες το 2023 αυξήθηκαν στο 25,8% από 24,5% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του MSCI ACWI.

Αν και η άνοδος είναι ένα θετικό σημάδι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερη εξουσία στα διοικητικά συμβούλια.

pliroforiki ai
Ανδροκρατούμενοι κλάδοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο αριθμός των εταιρειών στον τομέα της υγείας που είχαν μόνο άνδρες στα διοικητικά συμβούλια μειώθηκε στο 5,4% το 2023 από 6,8% το 2022.

Από τους 11 κλάδους που παρακολουθεί η MSCI, ο κλάδος της πληροφορικής είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών (15%) με πλήρως ανδροκρατούμενα διοικητικά συμβούλια, μια αύξηση 0,8% από το 2022.

Με πληροφορίες από CNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365