Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Ιχθυοχορτοφαγική διατροφή: Γιατί είναι η καλύτερη από τη μέση ηλικία και μετά

Γιατί είναι η καλύτερη από τη μέση ηλικία και μετά

Η αφαίρεση ωστόσο του κρέατος και των ψαριών από τη διατροφή, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη στην τρίτη ηλικία, ειδικά σε ότι αφορά στον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.


Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Υγείας Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών στους μεσήλικες. Συνέβαινε ωστόσο το αντίθετο στους άνω των 65 ετών.


Οι ερευνητές παρατήρησαν ελαφρώς υψηλότερους κινδύνους στους ηλικιωμένους χορτοφάγους για παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.


Όταν όμως προστέθηκαν τα ψάρια στη διατροφή, ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε σημαντικά.


Η μελέτη χρησιμοποίησε διατροφικά δεδομένα από 88.000 άτομα ηλικίας 30-85 ετών από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς και για 12.500 θανάτους. Οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ 2002 και 2007 και παρακολουθήθηκαν έως το 2015.


Χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους: μη χορτοφάγοι, ημι-χορτοφάγοι, ιχθυοχορτοφάγοι (χορτοφάγοι που έτρωγαν και ψάρια), lacto-ovo-χορτοφάγοι (όσοι έτρωγαν και γαλακτοκομικά και αυγά) και vegan.


Συνολικά, όσοι ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή αντιμετώπιζαν περίπου 12% λιγότερους κινδύνους που σχετίζονται με τη διατροφή σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.


Όσοι έκαναν όμως ιχθυοχορτοφαγική διατροφή είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.


Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το όφελος από την προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών σε μια χορτοφαγική διατροφή και διαπίστωσαν ότι η δίαιτα αυτή μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 15% ακόμη.


Οι χορτοφάγοι, οι οποίοι δεν έτρωγαν καθόλου ζωικά προϊόντα, είχαν μόνο 3% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.


Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι, αν και η χορτοφαγική διατροφή προσέφερε προστασία από τον κίνδυνο θανάτου για τους μεσήλικες, οι 80άρηδες δεν είδαν τόσο μεγάλο όφελος.


Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης καθηγητής Gary Fraser εξήγησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νευρολογικών παθήσεων για τους 80άρηδες χορτοφάγους.


Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι από μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει ψάρια μπορεί να λείπουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο.


Η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, θεωρείται ότι είναι ευεργετική επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.


Αυτό βοηθά στην προστασία από βλάβες των εγκεφαλικών κυττάρων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Η προσθήκη λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την υγεία του εγκεφάλου.


Πιστεύεται ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.


Τα ωμέγα-3 περιέχονται επίσης στα αυγά και τους ξηρούς καρπούς, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα λιπαρά ψάρια.


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365