Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Κλεισοχώρι Έδεσσας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Η εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3 είχε σαν θέμα την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, το Κλησοχώρι, ένα υπέροχο χωριό του Δήμου Έδεσσας, με βαριά ιστορία που ξεκινάει από τα Βυζαντινά ακόμα χρόνια! 


ΚΛΕΙΣΟΧΩΡΙ ΕΔΕΣΣΑΣ

Το χωριό Κλεισοχώρι, παλιά ονομασία Τσαρκόβιανη, ονομασία που αναφέρεται ακόμα από τα Βυζαντινά χρόνια, βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη της Έδεσσας. Το χωριό είναι γνωστό από τον 13ο αιώνα (με την παλιά του ονομασία) και ήταν ενταγμένο στα διοικητικά όρια του Βυζαντινού κράτους. Αργότερα πέρασε στη σερβοκρατία, μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, οπότε και όλη η περιοχή καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Από τα τέλη του 19ου αιώνα υπάγεται στο βιλαέτι της Θεσσαλονίκης. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ειδικότερα της Έδεσσας στις 18/10/1912, εντάσσονται όλες οι περιοχές στην Ελληνική επικράτεια. Έχει υψόμετρο 380 μέτρα και είναι χτισμένο κοντά στην περιοχή Γκαβαλιώτισσα. Μετά το 1926 μετονομάζεται σε Κλεισοχώρι και από το έτος 1940 σε Εκκλησοχώριον ή Εκκλησοχώρι. Το  όνομα είναι σύνθετο και παράγεται από τις Ελληνικές λέξεις εκκλησία και χωρίον. Το όνομά του δείχνει ότι το χωριό όσο μικρό ή μεγάλο κι αν ήταν, ήταν εκκλησιαστικό χωριό και ανήκε με όλα τα πράγματα και τα κτήματά του στην Ιερά Μονή της Παναγίας Γαβαλιώτισσας στην Έδεσσα, όπου οι κάτοικοι εργάζονταν στα κτήματά της και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της μονής αυτής, όπως τότε συνέβαινε σε πολλές άλλες μονές.

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος  και ο ναός δεσπόζει πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού και απέναντι από το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο Καλιαγκάκη. Έχει αναγερθεί στη θέση του παλαιότερου ομώνυμου ναού της περιόδου της Τουρκοκρατίας, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά στις 29 Αυγούστου 1927, ημέρα γιορτής της μνήμης του Αγίου, κατά τη διάρκεια του πανηγυριού. Ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του νέου ναού είχε κατατεθεί την 1η Μαΐου 1928 και πρόκειται για βασιλική με νάρθηκα και γυναικωνίτη, με τρεις ημικυκλικές αψίδες και δίπλα του το κωδονοστάσιο. Έξω από το χωριό, βορειοανατολικά, υπάρχει ένα μονόχωρο εκκλησάκι, της Παναγίας της Ελεούσας όπου κάθε χρόνο γίνεται τοπικό πανηγύρι κατά την Μεσοπεντηκοστή.

Οι κάτοικοι είναι κατά 50% ντόπιοι και οι υπόλοιποι Πόντιοι, σε μια εποικοδομητική συμβίωση και ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, ενώ πολλοί είναι υπάλληλοι ή επιχειρηματίες.  

Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σ ένα λόφο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα απόλαυσης μιας πανοραμικής θέας του κάμπου και της πόλης της Έδεσσας. Το 2005 εγκαινιάστηκε ο Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Έδεσσας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου  ο οποίος έγινε με δωρεά της κυρίας Αμαλίας Δίζα.

Στο χωριό δραστηριοποιείται από το 2003 ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Εκκλησοχωρίου «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», που κατάφερε να παντρέψει μεταξύ τους δύο Ελληνικές παραδόσεις, την Μακεδονική και την Ποντιακή. Στις δράσεις του συγκαταλέγεται τη δημιουργία μουσείου ιστορίας, όπου εκτίθενται στρατιωτικές στολές, όπλα της εποχής των πολέμων, φορεσιές, φωτογραφίες, χαρτονομίσματα  και διάφορα άλλα  αντικείμενα. 

Είναι σίγουρο ότι μια επίσκεψη θα σας αποζημιώσει.






















Ροζαλία Γαβριηλίδου


1 σχόλιο:

  1. Καλό ρεπορτάζ! Ένα άρθρο και για το Σάμαρι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα,
    θα ήθελα να κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365