Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Άγιος Δημήτριος Έδεσσας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Στην εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΏΜΑΤΑ η Ροζαλία Γαριηλίδου και ο life 106,3 μας γνώρισαν μ ένα πανέμορφο χωρίο του Δήμου Έδεσσας με εξαιρετικό κλίμα και η ιστορική του διαδρομή παρουσιάζει ενδιαφέρον.  


Άγιος Δημήτριος Πέλλας


Ο Άγιος Δημήτριος είναι ορεινό χωριό του δήμου Έδεσσας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 22 κατοίκους. 

Είναι χτισμένος στις πλαγιές του Βερμίου σε υψόμετρο 780 μέτρα ανάμεσα στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη λίμνη του Άγρα, ενώ η απόσταση από την Έδεσσα είναι 16 χιλιόμετρα και από την Άρνισσα 10.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κέντροβο. Έτσι αναφέρεται επίσημα μετά την απελευθέρωση το 1918 όπου και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Οστρόβου. Το 1900 είχε 16 κατοικίες και πληθυσμό 90 κατοίκων Χριστιανών. Σύμφωνα με στατιστική των ελληνικών προξενικών αρχών, την εποχή του Μακεδονικού αγώνα στο χωριό ζούσαν έξι οικογένειες σλαβόφωνων πατριαρχικών, συνολικά 27 κάτοικοι, οι οποίοι λίγο αργότερα μετοίκησαν ομαδικά στο Μεσημέρι Πέλλας. 

Επίσης αναφέρεται μια νομαδική εγκατάσταση Βλάχων σε κτήματα ιδιοκτησίας Αλβανών μπέηδων του Μοναστηρίου, που αργότερα εξαγόρασαν το τσιφλίκι με ρουμάνικη οικονομική βοήθεια και δημιούργησαν Ρουμάνικο σχολείο και εκκλησία. Κατά τους βαλκανικούς πολέμους περιήλθε στην Ελλάδα και το 1913 είχε 390 κατοίκους που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. 

Την δεκαετία του 1920 μεγάλο μέρος των Ρουμανόβλαχων του χωριού μετανάστευσε στη Ρουμανία.

Το 1926 μετονομάστηκε σε Κεδρώνας ενώ στα βλάχικα λέγεται Κίντροβα. Μετά το τέλος της κατοχής σταμάτησε η λειτουργία του τοπικού ρουμάνικου σχολείου και κατά τα χρόνια του εμφυλίου μεγάλο μέρος του πληθυσμού εγκαταστάθηκε στην Έδεσσα και τη Νάουσα. 

Το 1950 το χωριό έλαβε τη σημερινή του ονομασία και μαζί με την Άρνισσα, τη Δροσιά και τα Ξανθόγεια αποτελούν την κοινότητα Άρνισσας του Δημοτικού διαμερίσματος Βεγορίτιδας, του Δήμου Έδεσσας.

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Σήμερα στο χωριό μπορεί ο επισκέπτης να βρει παραδοσιακές ταβέρνες με τοπική γαστρονομία και καταλύματα με πλούσιες παροχές και να απολαύσει την φιλοξενία των κατοίκων.











Ροζαλία Γαβριηλίδου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365