Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση για το ΕΦΚΑ Αριδαίας

Δελτίο Τύπου

Θεοδώρα Τζάκρη: «Με Ερώτησή της ζητά από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αναθεωρήσει την Απόφασή του για την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ της Αριδαίας από  Υποκατάστημα σε Αποκεντρωμένο Γραφείο».


Σε συνέχεια της Απόφασης 266177/13.7.2021 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δρομολογείται η υποβάθμιση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Αριδαίας από Υποκατάστημα σε Αποκεντρωμένο Γραφείο καταργώντας την αυτονομία του και κάνοντας, ίσως, το πρώτο βήμα για την κατάργησή του, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την Ερώτησή της, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία της υπηρεσίας αυτής για τον ακριτικό Δήμο Αλμωπίας και τους κατοίκους του καθώς και ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας της δημόσιας αυτής υπηρεσίας, διατήρησε τη δυναμικότητα και λειτουργικότητα της, παρά τις διοικητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε λόγω των επιβληθέντων Μνημονίων, ρωτά τον κ. Υπουργό για τις προθέσεις του: 

(1) να αναθεωρήσει την Απόφασή του για την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ της Αριδαίας από  Υποκατάστημα σε Αποκεντρωμένο Γραφείο και 

(2) να προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της σημαντικής δημόσιας υπηρεσίας για τον ακριτικό Δήμο Αλμωπίας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


 

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Υποβάθμιση του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Αριδαίας»


Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να υποβαθμίσει την Υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Αριδαία από Υποκατάστημα σε Αποκεντρωμένο Γραφείο. 

Η εν λόγω Υπηρεσία λειτουργεί από το 1968 και εξυπηρετεί περί τους 32.000 κατοίκους του ακριτικού Δήμου Αλμωπίας, στον οποίο λειτουργούν περισσότερες  από 2.400 επιχειρήσεις καθώς επίσης και 43 συνεταιρισμοί αγροτικού και δασικού προσανατολισμού (με πλέον των 1650 μελών). Επιπλέον, σημαντικός είναι ο αριθμός των μετακλητών εποχιακών εργατών γης που εργάζονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής και εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα  αυτό. 

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι σχετικά με τη δρομολογούμενη υποβάθμιση (και ενδεχομένως σε μια επόμενη φάση το κλείσιμο) του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ στην Αριδαία σε αποκεντρωμένο γραφείο, γεγονός που συνεπάγεται την αποψίλωσή του σε αρμοδιότητες και προσωπικό. Αυτό θα έχει  ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής να στερηθεί τη δυνατότητα διενέργειας άμεσων συναλλαγών που μέχρι σήμερα γινόταν από το εν λόγω υποκατάστημα και να αναγκαστεί να μετακινείται στην Έδεσσα, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές του. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα αρχεία των πρώην ΙΚΑ και ΟΓΑ δεν είναι μηχανογραφημένα, οποιαδήποτε υποβάθμιση του Υποκαταστήματος θα προκαλέσει αναστάτωση, ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στις συναλλαγές των κατοίκων της περιοχής.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας της δημόσιας αυτής υπηρεσίας στον ακριτικό Δήμο Αλμωπίας και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των κατοίκων της περιοχής, διατήρησε τη δυναμικότητα και λειτουργικότητα του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Αριδαίας, παρά τις διοικητικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε λόγω των επιβληθέντων Μνημονίων.

Σήμερα, όμως, η Κυβέρνηση της ΝΔ (η οποία διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία διότι από το 2018 χάριν στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εκτός προγραμμάτων διάσωσης) στη βάση της  Απόφασης 266177/13.7.2021 δρομολογεί την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ από Υποκατάστημα σε Αποκεντρωμένο Γραφείο (που θα υπάγεται προφανώς στον ΕΦΚΑ Έδεσσας) καταργώντας την αυτονομία του και κάνοντας, ίσως, το πρώτο βήμα για την κατάργησή του. 

Επειδή η περιοχή του Δήμου Αλμωπίας είναι μια ακριτική περιοχή κρίνεται αναγκαία και είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση τόσο των δημόσιων υπηρεσιών όσο και των κατοίκων της.

Επειδή ο Δήμος Αλμωπίας έκτασης 1.000 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ο μεγαλύτερος δήμος σε έκταση στην ΠΕ Πέλλας. 

Επειδή οι 32.000 κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ ανήσυχοι βλέποντας να κλείνουν ή να υποβαθμίζονται δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την Απόφασή σας για την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ της Αριδαίας από  Υποκατάστημα σε Αποκεντρωμένο Γραφείο; 

2. Προτίθεστε να προωθήσετε την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της σημαντικής δημόσιας υπηρεσίας για τον ακριτικό Δήμο Αλμωπίας;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα


1 σχόλιο:

  1. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα .Αλλά έρχονται και οι εκλογές τότε να δούμε τι θα μας λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365