Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Καμάρι του Εξαπλατάνου είναι ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης. Στη δυτική είσοδο του Εξαπλατάνου, κάτω από τον ίσκιο δύο μεγάλων πλατάνων, βρίσκεται το Μνημείο Λουντέμη. Πρόκειται για κατασκευή επενδυμένη με λευκό μάρμαρο, στην κορυφή της οποίας κάθεται μία μπρούντζινη φλόγα. Στην πρόσθια όψη υπάρχει ενσωματωμένη στο μάρμαρο μπρούντζινη πλάκα με εγχάρακτη τη μορφή του Λουντέμη και από κάτω οι στίχοι του: «Κείνη τη νύχτα σωπαίναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζαν οι άνθρωποι».


Επίσης σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού, στην οδό Μενέλαου Λουντέμη, βρισκόταν το σπίτι, όπου εγκαταστάθηκε το 1928 η οικογένεια του Γρηγόρη Μπαλάσογλου με τον έφηβο τότε γιο της Τάκη (Μενέλαος Λουντέμης). Επρόκειτο για αρχοντικό από την εποχή της Τουρκοκρατίας με ιδιαίτερη αξία συμβολική και συναισθηματική, αφού σ’ αυτό έζησε και μεγάλωσε ο λογοτέχνης. Γκρεμίστηκε πριν από λίγα χρόνια, ενώ το σπίτι αυτό είχε χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο. 


Στο παρελθόν τη δεκαετία του ’70 συνήθιζαν οι κάτοικοι του χωριού να περνούν πολλές ώρες στο μνημείο του Λουντέμη και εκτός από τον παχύ ίσκιο εκεί απολάμβαναν και τις ιστορίες του κ. Περικλή. Ένα απόγευμα ο κ.Περικλής θέλοντας να διασκεδάσει τους συγχωριανούς του αλλά ταυτόχρονα και να τους προβληματίσει τους έθεσε το εξής ερώτημα: <<Από πέντε κουτιά με λίρες το ένα περιέχει κάλπικες λίρες. Αν η κάθε γνήσια λίρα ζυγίζει 10γρ. και η κάθε κάλπικη ζυγίζει 9γρ., πως μπορούμε με μια μόνο ζύγιση να βρούμε σε ποιο κουτί υπάρχουν οι κάλπικες λίρες;>> .  

ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Στο καφενείο της Χρυσής):1000ml.

7 σχόλια:

  1. Θα πάρω από το 1ο σακί 1 λίρα από το 2ο 2 λίρες από το 3ο 3 λίρες από το 4ο 4 λίρεςαπο το 5ο 5 λίρες και θα τις ζυγίσω. Αν αποωτο αποτέλεσμα λείπει 1 γρ είναι στο 1ο σακι οι κάλπικες αν λείπουν 2 γρ ειναι στο 2ο σακί οι καλπικες και ούτω καθ εξής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως , παίρνω 1 απ το 1ο , 2 απ το 2ο , 3 απ το 3ο ..... 5 απ το 5ο.
    Αν το βάρος όλων είναι 149 είναι το 1ο σακί.
    Αν το βάρος όλων είναι 148 είναι το 2ο σακί. κ.ο.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για δυνατούς λύτες, αν ισχύουν οι παραπάνω απαντήσεις τότε ναι είναι πολύ έξυπνο. Συγχαρητήρια ARIDAIA365.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας, aridaia 365, απο ποιους νομίζεις ότι διαβάζεσαι από απόφοιτους του Χάρβαρντ, βάλε κάτι πιο βατό ένα θα σου πω η περιοχή μας έχει λιγότερο από 50% εμβολιαστική καλυψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σάββατο, χειμώνας, κρύο, ζεστό καφεδάκι, σπιτάκι, διάβασμα, μελέτη και γρίφος καρατζόβας. Ευχαριστούμε aridaia365. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία ιστορία, ο Περικλής ήταν ο γνωστός ταβερνιάρης του Εξαπλατάνου με το χαρακτηριστικό περπάτημα της πάπιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365