Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Καϊμάκτσαλαν - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106,3 αφιέρωσαν την εκπομπή της Τρίτης στο ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ή Βόρας (Χιονοδρομικό  κέντρο).


ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ή Βόρας (Χιονοδρομικό  κέντρο)

Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στον Νομό Πέλλας, μόλις  54 χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας με τους μοναδικούς καταρράκτες. Είναι στα σύνορα με τα Σκόπια. Η κορυφογραμμή του αποτελεί την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 2.534 μ., που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, χτίστηκε προς τιμήν των θυμάτων της νίκης των Σέρβων επί των Βουλγάρων το 1916, έχει ενσωματωμένες στα δομικά του στοιχεία, οβίδες και  είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό. Στο  υπόγειό του υπάρχει κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του όρους. 

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524μ. (πρώτος ο Όλυμπος με 2.917μέτρα, δεύτερος ακολουθεί ο Σμόλικας με 2.637μέτρα) και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του με πυκνά δάση οξιάς και πεύκων και με χαρακτηριστικές αλλά σπάνιες εμφανίσεις σημύδας.

Σ αυτήν την  κορυφή βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν ή Βόρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στις περιοχές Nature 2000. Είναι το ψηλότερο Κέντρο Χειμερινών σπορ της Ελλάδας, που οι εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.018μ. και καταλήγουν στα 2.480μ. Το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο όρος Βόρας, αποτελεί πόλο έλξης των φίλων των χειμερινών σπορ γενικότερα. Λειτουργεί από αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Οι πίστες σκι είναι πολλών χιλιομέτρων και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 και το πρώτο έργο ήταν ο δρόμος που ένωνε το οδικό δίκτυο του Νομού Πέλλας με  την κορυφογραμμή.


Το Χ. Κέντρο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο του όρους το οποίο το φιλοξενεί. Η λέξη "Καιμάκτσαλαν", σύμφωνα με την ανάλυση του αείμνηστου φιλόλογου καθηγητού και Λυκειάρχη κ Νικόλαου Σιδηρόπουλου, έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει κατά λέξη ο «κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού». Το γιατί δόθηκε αυτή η ονομασία δεν είναι επακριβώς εξακριβωμένο και υπάρχουν αρκετές ερμηνείες που στηρίζονται στα όσα μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά.


Στους πρόποδες του όρους βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που απλώνεται στα γεωγραφικά όρια τριών Νομών (Πέλλας-Φλώρινας-Κοζάνης) και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar.

Η θέα από το βουνό είναι καταπληκτική, αφού μπορεί κανείς με γυμνό μάτι να παρατηρήσει μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου και φυσικά το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας. Όταν η νέφωση είναι χαμηλή έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και βλέπεις από κάτω σου το λευκό πάπλωμα που σχηματίζουν τα σύννεφα.

To Κέντρο αρχίζει από τα 2.050μ, όπου υπάρχει το κεντρικό καταφύγιο, χώροι στάθμευσης, σχολές σκι, πίστες αρχαρίων, καταστήματα ενοικιάσεων, εκδοτήρια και ο πρώτος αναβατήρας και καταλήγει στα 2.480μ όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του υψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδος.

Σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό βρίσκεται το χωριό Παλιός Άγιος Αθανάσιος (ή Τσέγανη με την παλιά του ονομασία) για το οποίο θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό αφιέρωμα της εκπομπής μας.

Οι εμπειρίες πάντως που αποκομίζει κάθε επισκέπτης από το εκπληκτικό τοπίο είναι μοναδικές, είτε βρίσκεται εκεί για να απολαύσει την αγάπη του για τα χειμερινά σπορ είτε για να πιει απλώς τον καφέ του στο ζεστό σαλέ του υψηλότερου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας. 

Η περιοχή ενδείκνυται και για διαφορετικές απολαύσεις, όπως μια επίσκεψη στα ιαματικά Λουτρά του Πόζαρ, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο.









Ροζαλία Γαβριηλίδου

Εικόνες από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365