Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μεγάλες ζημιές από τον παγετό στην Π.Ε. Πέλλας

Δελτίο Τύπου

Την έκθεση για την εκτίμηση των επιπτώσεων του παγετού της περιόδου  Φεβρουαρίου Μαρτίου του 2022 στην Γεωργική Παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας απέστειλε άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργιο Γεωργαντά, στον Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομιάς κ. Γεώργιο Κεφαλά και στην Προισταμένη  ΕΛΓΑ Ημαθίας κ. Παππά Μαρία. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον προς τους αγρότες τοποθέτησε το 2021 τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς σε σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 


Οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας έδωσαν τα ακριβή στοιχεία των χαμηλών θερμοκρασιών της περιόδου. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις από τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας. Δυστυχώς ο παγετός έχει επιφέρει καταστροφή στα άνθη αλλά ακόμη και στους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος των δενδρωδών  καλλιεργειών όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και μήλα. Αναλυτικά η έκθεση και τα στοιχεία που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αναφέρουν τα κάτωθι:


ΕΚΘΕΣΗ 

Εκτίμηση των επιπτώσεων των χαμηλών θερμοκρασιών (παγετού) της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου έτους 2022 στην γεωργική παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας


Τα διαστήματα 27/02-04/3/2022 και 10/03-σήμερα (σε εξέλιξη) επικράτησαν λόγω των καιρικών φαινομένων με ονομασίες «Μπιάνκα» και «Φίλιππος» αντίστοιχα, συνθήκες παγετού. Ιδιαίτερα το φαινόμενο «Φίλιππος» προκάλεσε παρατεταμένης διάρκειας παγετό (εικόνα 1 και πίνακες θερμοκρασιών από τους μετεωρολογικούς σταθμούς την Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας) σε όλες τις Περιοχές του νομού, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας, προκάλεσαν ζημιές στην ανθοφορία και στην αναμενόμενη παραγωγή πολλών καλλιεργειών. 


Αναλυτικότερα,  από τις αυτοψίες που διεξάγουμε όλη την προαναφερθείσα περίοδο, εκτιμούμε ότι οι συνθήκες παγετού που επικράτησαν στο 100% τουλάχιστον της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, έπληξαν τις καλλιέργειες σε ιδιαίτερα ευαίσθητα στάδια καταστρέφοντας τους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος και τα άνθη πολλών δενδρωδών καλλιεργειών, όπως είναι τα βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε διάφορες ποικιλίες στον συνημμένο πίνακα.

O παγετός αυτός θα προκαλέσει, λόγω της μεγάλης όπως αναφέραμε διάρκειας του, υλικές- μη αναστρέψιμες ζημιές στην γεωργική παραγωγή των πρωϊμανθών ποικιλιών που βρίσκονται σε ευαίσθητο βλαστικό στάδιο.




Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365