Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Ο γαλαντόμος παππούς από το Βορεινό

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Ο παππούς της Νικολέτας από το Βορεινό, όταν γεννήθηκε η Νικολέτα ήταν τόσο χαρούμενος που αποφάσισε να κάνει μια επένδυση για την εγγονή της. 

Κάθε επέτειο των γενεθλίων της κάνει γι αυτήν μια κατάθεση στη τράπεζα 1000 ευρώ, αρχής γενομένης από την ημέρα της γέννησης της. Όταν η Νικολέτα έγινε είκοσι χρονών πάει στην τράπεζα να εισπράξει το ποσό και διαπιστώνει ότι στον λογαριασμό της έχουν κατατεθεί μόνο 5000 ευρώ. Πώς γίνεται αυτό;

Το Βορεινό (παλιότερα Σέβρενη ή Σεβέριανη) είναι χωριό του νομού Πέλλας. Έχει 766 κατοίκου (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) και βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Αριδαίας σε υψόμετρο 180 μ. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αλμωπίας.

Στους κατοίκους περιλαμβάνονται και οι κάτοικοι του οικισμού Πευκωτού οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί αφού το ορεινό χωριό τους πυρπολήθηκε από τους Ναζί και τον στρατό. Σήμερα η τοπική κοινότητα Βορεινού έχει λιγότερο από 600 κατοίκους προσφυγικής καταγωγής 70% Χηλιώτες καταγόμενους από το χωριό Νεοχώρι Χηλής Βιθυνίας, Πόντιους κυρίως από την περιοχή Τραπεζούντας και Αργυροπόλεως στο χωριό Νεοχώρι (παλιά ονομασία Νίβορ), 400 ντόπιους περίπου στο χωριό Πευκωτό, προερχόμενους από το παλιό Πευκωτό που εγκαταστάθηκαν εκεί το 1946. Επίσης στο χωριό υπάρχουν λίγοι πρόσφυγες καταγόμενοι από το χωριό Άγιος Χαράλαμπος και Σαφράνι Γιάλοβας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία.
Από το Βορεινό, ξεκινά ο δρόμος προς τη δασική περιοχή πλάτσα στις κορυφές του ΒΑ Βόρα. Σε αυτές τις δασικές εκτάσεις, φύεται η πενταβέλονη πεύκη ενώ βρίσκεται και η κορυφή «Πίνοβο». Υπάρχουν δασικοί δρόμοι, χαραγμένα μονοπάτια για ορειβάτες και διαδρομές για ποδήλατο ή 4Χ4.

Το Βορεινό έχοντας πλεονεκτική θέση στις κορυφές του Βόρα, αποτελεί ορμητήριο για ορειβατικές διαδρομές. Η διαδρομή στο φαράγγι του «Ασπρορέματος» στο χωριό, διαρκεί περίπου 3,5 με 4 ώρες με μικρά διαλλείματα. Επίσης, νερό προσφέρεται καθ' όλη τη διάρκεια της ορειβασίας από την αφετηρία, αλλά και από τη βρύση στο Παλιό Πευκωτό. Οι δασικοί δρόμοι και τα μονοπάτια είναι εύκολα προσβάσιμα είτε με αυτοκίνητο είτε με ποδήλατο.

(πηγή:  " https://el.wikipedia.org›wiki/Βορεινό_/)

ACHRIDA365 

*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.

* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ: Μια πολύτεκνη οικογένεια από το Νεοχώρι: Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά, τρία είχε ο Νίκος από τον πρώτο του γάμο και τρία ειχε η Ελένη).

3 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365